Binnenland
NOS

Hoogleraar psychologie: de coronaboodschap wordt moeilijker, help mensen zich aan de regels te houden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar psychologie: de coronaboodschap wordt moeilijker, help mensen zich aan de regels te houden

Het kabinet moet iets doen tegen de huidige uitbraak van het coronavirus, om overbelasting van ziekenhuispersoneel te voorkomen. Dat zeggen ziekenhuisbestuurders en artsen vandaag in Trouw.

IC's raken vol

Ziekenhuisbestuurders en artsen maken zich zorgen, want het aantal ziekenhuisopnames stijgt en op sommige plekken ligt de IC alweer bijna vol. De ziekenhuizen willen dat de overheid bijvoorbeeld de mondkapjesplicht of de anderhalvemetermaatregel weer invoert of sneller overgaat naar een derde prik. Maar of dat gaat werken?

Het overbrengen van de boodschap dat het virus nog steeds gevaarlijk is en van iedereen aanpassing vergt, zal voor het kabinet moeilijker zijn dan vorig jaar, denkt Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie van gezondheid en ziekte aan de Rijksuniversiteit in Groningen. “Je moet niet denken dat mensen automatisch iets gaan doen als de premier het zegt. Dat ligt anders dan vorig jaar”, zegt Dijkstra in het NOS Radio 1 Journaal. “Toen voelden mensen zich zelf bedreigd, maar nu zijn de meesten gevaccineerd.”

Motiveren

Dat heeft gevolgen voor wat het kabinet moet doen, denkt Dijkstra: “Je moet mensen nu echt gaan motiveren: 'doe het voor anderen, voor de zorg, denk aan het gemeenschappelijk belang.’ Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg, daarnaast moet je het mensen ook makkelijker maken. Ik las dat er pas sinds dinsdag een vaccinatielocatie is in Staphorst, waar veel mensen nog niet gevaccineerd zijn. Dat is een typisch voorbeeld van hoe het makkelijker kan.”

Maar ook zaken die we al kennen, kunnen het makkelijker maken, volgens Dijkstra. “Spatschermen, hekjes en dat soort dingen zijn makkelijke maatregelen om mensen te sturen. Je kunt blijven drammen over vaccinatie bijvoorbeeld, maar je kunt ook rationeel en creatief zijn, want ja, het moet wel werken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie