Cultuur & Media
VPRO

IDFA Report #8: ‘De mens in zijn meest zwakke vorm’

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. IDFA Report #8: ‘De mens in zijn meest zwakke vorm’

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De documentaire All Inclusive laat het leven aan boord van een cruiseschip zien. Acteur Matijs Jansen, die sinds 2006 deel uitmaakt van theatergroep Wunderbaum, keek de film samen met verslaggever Tom Hofland.

Hoewel het beeld nauwelijks beweegt en de film slechts tien minuten duurt, laat hij veel over ons als mens zien. Jansen: "Ik vermoed dat hij is gemaakt om te laten zien wat voor een waanzinnig rare dingen we als mensen hebben verzonnen, en dat dan ontspanning noemen". Doordat de film zo kort is ben je als kijker geprikkeld om meer te willen zien over het leven op een cruiseschip. Toch is het niet erg de film zo kort is, zegt Jansen: "Het verlangen naar meer is altijd prettiger dan meer krijgen".

Lange tijd koesterde Jansen zelf de droom om ooit een keer een cruise te maken. Maar toen hij met zijn theatergroep Wunderbaum op zo’n schip zat, bleek het een desillusie: "Ik vond het echt, echt verschrikkelijk." Hoewel er van alles te doen was, was het vooral allemaal heel erg nep, gemaakt en oncomfortabel. Wunderbaum speelde tijdens de cruise een voorstelling voor de gasten. En ook dat verliep niet al te best. "Misschien hielden de mensen er niet van dat wij kritisch waren over de wereld van de cruises. Of misschien waren het onze zang- en danskwaliteiten. In ieder geval was voor het einde van de voorstelling de zaal al half leg."

Matijs Jansen dacht er geen moment aan om weg te lopen bij de documentaire All Inclusive. "Het is een hele grappige film, en ook ontroerend. Je ziet de mens in zijn meest onbeholpen, zwakke vorm. Dat vond ik heel mooi."

Ster advertentie
Ster advertentie