Cultuur & Media

Nobelprijs Literatuur voor Britse schrijver Kazuo Ishiguro

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs Literatuur voor Britse schrijver Kazuo Ishiguro

[NTR] De Nobelprijs voor Literatuur is dit jaar gewonnen door de Britse schrijver Kazuo Ishiguro, is vanmiddag bekendgemaakt in Stockholm.

Ishiguro heeft, 'in romans met een grote emotionele kracht, de afgrond blootgelegd onder ons illusoire gevoel van verbinding met de wereld', aldus het Nobelcomité.

Ishiguro werd in 1954 geboren in Nagasaki, Japan, maar vertrok al op zijn vijfde met zijn familie naar Groot-Brittannië, waar hij onder meer Engels en filosofie studeerde. Zijn eerste boek, A Pale View of Hills, kwam uit in 1982. Net als zijn tweede boek, An Artist of the Floating World uit 1986, speelt dit boek zich af in Nagasaki vlak na de Tweede Wereldoorlog.

The Remains of the Day

De thematiek waar Ishiguro bekend om zou worden, was ook al in deze boeken aanwezig: het geheugen, tijd en zelfbedrog. Dat geldt zeker ook voor The Remains of the Day, zijn roman uit 1989 die verfilmd zou worden met Anthony Hopkins in de rol van gezagsgetrouwe butler Stevens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het comité vindt dat zijn stijl wordt gekenmerkt door 'een zorgvuldig ingehouden vorm van expressie', die los staat van de de gebeurtenissen die zich zijn boeken voltrekken. In het werk van Ishiguro zijn duidelijke muzikale invloeden te ontdekken, maar in Never Let Me Go uit 2005 introduceert hij weer een 'koele onderstroom van van sciencefiction'.

Naast zijn acht boeken heeft Ishiguro ook scripts geschreven voor onder meer de BBC en Channel 4.

Dylan

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Literatuur, niet onomstreden, naar Bob Dylan, 'omdat hij nieuwe poëtische uitdrukkingen heeft geschapen binnen de Amerikaanse songcultuur', zoals toen in het persbericht was te lezen. De Amerikaanse zanger deed er vervolgens maanden over om de prijs op te halen. Al meteen na de uitreiking ontstond toen discussie over de vraag of muzikanten met hun liedteksten wel in aanmerking moesten komen voor de Nobelprijs voor Literatuur.

Morgen wordt bekendgemaakt wie de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar wint (of winnen).

Ster advertentie
Ster advertentie