Cultuur & Media
NTR

Bitterballen, tompoezen, asperges, oesters; hoe eet je de klassiekers?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Bitterballen, tompoezen, asperges, oesters; hoe eet je de klassiekers?

Mag je asperges met je handen eten? Waarom hoort er geen jam op je croissant? Hoe eet je een bitterbal zonder je mond te branden? Klopt het dat je oesters beter niet op ijs kunt serveren? Mara Grimm vertelt in Mangiare! hoe je de klassiekers eet. "Een Bossche bol kun je gewoon met de hand eten."

Mangiare! Over Eetiquette en Nougat - Mangiare!

Brood

Bij brood gaat meteen al een heleboel mis. En dat gaat het over het brood dat op tafel komt als je uit eten gaat. "In Nederland wordt het toch een beetje gezien als een goedkoop aperitief hapje", legt Mara uit. "Bij ons is het toch een beetje een wedstrijd wie het snelste het broodmandje leeg kan eten. Terwijl in wezen wordt brood geserveerd bij de gerechten en eet je het is stukjes bij het eten. Om door de saus te halen bijvoorbeeld."

Nederlanders vallen gelijk aan. Het gaat in een ander tempo. Het heeft misschien te maken met onze Calvinistische inborst. In Frankrijk is het veel meer een onderdeel van het dagelijks leven.

Jam op je croissant

"Jam op je croissant vind ik echt zonde. Een croissant heeft een natuurlijke zoetheid; het is heel zonde om daar een kwak jam op te doen. Tenzij je hele slechte croissant hebt natuurlijk, dan is het je redding.

Mocht je er toch iets op willen smeren, "dan scheur je een stukje croissant af, net als bij brood, en dan doe je er met een mes of lepeltje een klein beetje jam op. Niet snijden en besmeren. Dat geldt eigenlijk ook voor brood bij je diner."

Bitterbal

"Mensen denken dat een prikkertje de netste manier is om een bitterbal tot je te nemen, maar vaak levert veel gedoe op. Het beste is om een klein beetje van het kapje af te bijten, de bitterbal af te laten koelen en daarna op te eten." En niet blazen. "Blazen mag sowieso nooit, ook niet bij soep en dergelijke."

Nog een tip: "Bij een gelegenheid waar veel handen moeten worden geschud, is het handig de bitterbal met je linkerhand te eten, zodat de rechter vrij blijft voor het werk."

Patisserie

Tompouce, de Bossche bol en Limburgse vlaai, allemaal heerlijk, maar lastig te eten. Mara: "Bij patisserie is het idee dat je alle smaken en texturen in een keer in je mond krijgt. Als je bijvoorbeeld een tompouce in delen eet, mis je het samenspel van de structuren." Dus bij voorkeur niet eerste het bovenste laagje eraf halen, maar de tompoes op z'n zij leggen en in zijn geheel aansnijden. "Of met de hand eten, ik ben ook niet Roomser dan de paus hoor.

Een Bossche bol kun je gewoon met de hand eten. "Eerst omdraaien, want daar zit het gat waar de bol is gevuld. Je pakt hem op, draait hem om en hapt eraf. Dat is de makkelijkste manier om hem te eten. Met mes en vork wordt het een puinhoop en met de hand niet. Het is een beetje kiezen of delen.

Bij groepsaangelegenheden is het gangbaar om te kijken wat de gastheer- of vrouw doet en dat te volgen."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie