Cultuur & Media
KRO-NCRV

De Speld-theatervoorstelling in première: 'Het is ontregelend'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. De Speld-theatervoorstelling in première: 'Het is ontregelend'

In Utrecht gaat vanavond De Speld-theatervoorstelling in première. Online en in de Volkskrant is de Speld bekend van absurdistische en verdraaide nieuwsberichten, die door sommigen nog steeds wel eens als waar worden aangezien. De voorstelling gaat de theaters in als 'de meest betrouwbare voorstelling ooit'. Naar eigen zeggen althans.

Leopold Witte over de satirische en absurdistische de Speld theatervoorstelling

"De voorstelling gaat over de toekomst", zegt regisseur Leopold Witte. "Satire richt zich op de werkelijkheid die we kennen, die verdraait de Speld dan. Over de toekomst is nog weinig te zeggen. Dus satire over de toekomst is zo goed als onmogelijk."

Ministerie van Zekerheid

Toch gaat de Speld het proberen, met Witte als regisseur aan het roer. “De hoofdlijn is het Ministerie van Zekerheid. "Als burger kan je daarheen en krijg je advies hoe je met zekerheid een volmaakt leven krijgt. Je moet je wel aan het advies houden, anders krijg je een boete."

Een algoritme wordt ingezet tijdens de voorstelling, of beter gezegd, die bepaalt te voorstelling. De computer maakt de dialoog af. "De acteurs kennen veel scenes, maar ze weten niet wat de volgorde van de avond is. Dat bepaalt het algoritme op basis van de reactie van het publiek", legt Witte uit.

Acteurs doen elke voorstelling wat anders

Acteurs moeten razendsnel schakelen, zegt Witte. "Oh vandaag moet ik dit doen. Je speelt de voorstelling tachtig keer, maar die is elke keer anders. Het zijn ook vaak grappen over de lokale situatie." Het is vooral ontregelend, besluit Witte. "Je kijkt op een andere manier naar jezelf en naar de wereld om je heen."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie