Cultuur & Media
VPRO

Dit gezin komt rond met het vouwen van pizzadozen

foto: Filmdepotfoto: Filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit gezin komt rond met het vouwen van pizzadozen

"Deze familie woont in een krakkemikkig huis dat lekt aan alle kanten. Ze vouwen pizzadozen, dat is hun werk, zo komen ze rond. Maar dan krijgt de zoon een kans om de puberdochter van een – uiteraard - rijke familie bijles te geven. Zij wonen in wel een prachtig huis."

Ik hoor je al denken, maar: nee. Dit is niet het begin van een romantische comedy, integendeel. Het is het begin van de Koreaanse film Parasite. Want de zoon grijpt het geven van bijles niet aan als kans voor liefdesescapades, hij gaat bijles geven om in het huis van de rijke familie te parasiteren…

Maartje Willems, Pieter van der Wielen en Gerhard Busch bespreken de film Parasite van Bong Joon-ho in Radio Cinema.

{podcast audio="122787" caption="Radio Cinema #40: Parasite, Marriage Story" }

Quote

Ik vond het geniaal, ik heb nog nooit zoiets gezien.

Pieter van der Wielen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een film van uitersten

In de film komen twee families bij elkaar in het leven: rijk en arm. "Maar," vindt Pieter, "de armoede is niet schrijnend of meelijwekkend, maar irritant en smerig. Je denkt, nee zo wil je inderdaad niet wonen." Maartje: "Ik vond het ook heel grappig dat ze geen wifi hebben en dat dan bij de buren gaan stelen."

Maar tegelijkertijd is het arme gezin erg talentvol, om niet te zeggen, briljant. Gerhard Busch: "Je voelt al dat er ooit iets moet zijn misgegaan. Want zo’n getalenteerde familie, die kan nooit écht alleen maar pizzavouwer zijn."

Hoewel er in de film heel wat sociale problematiek wordt besproken is het zeer zeker geen sociaal-realistische film. Het is eerder een comedy. Gerhard: "Maar het gaat ook wel echt over armoede. Het is een hele knappe balanceer-act."

Maar hoewel de film lijkt te beginnen als comedy, ontaardt het in iets veel spannenders. Pieter vond de film geniaal. Gerhard ook: "De regisseur, mengt allemaal genres en stijlen door elkaar. Daardoor word je steeds op een ander been gezet." Maartje: "En ook, Bong Joon-ho durft het de hele tijd uit de hand te laten lopen in Parasite."

Ster advertentie
Ster advertentie