Cultuur & Media
NTR

Is het wel de bedoeling van de natuur dat wij chilipepers eten?

foto: Chilipeperfoto: Chilipeper
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het wel de bedoeling van de natuur dat wij chilipepers eten?

De naam chilipeper is al 8000 jaar oud. Wat blijkt: dat pittige, het feit dat de brand uitslaat in de mond bij het eten van de peper, dat is een soort verdedigingsmechanisme van de plant om zoogdieren op afstand te houden. Jeroen Hazebroek legt het uit in Mangaire!

{podcast audio="124645" caption="Mangiare! over Hete Pepers" }

Voor zijn nieuwe boek Hete pepers zaaide en kweekte Jeroen Hazebroek, bekend barbecue kok, vijftig peperplantjes van allerlei soorten en rassen. Hij weet alles over de verzorging en voeding van pepers, de oogst en uiteraard de toepassingen in de keuken.

Vogels voor het voortbestaan van de peper

"Vogels hebben geen last van die pittigheid", legt Jeroen uit. "En als vogels de pepers eten blijven de zaadjes heel, omdat ze niet zoals wij kiezen hebben die ze vermalen, op die manier worden ze uitgepoept met een beetje mest erbij. Vogels zijn goed voor het voortbestaan van de peper. Door die pittigheid kunnen de plantjes dus overleven."

Quote

Alles in je lijf verzet zich tegen wat er gebeurt

Jeroen Hazebroek at de ghost pepper

Je zou dus kunnen zeggen dat het helemaal niet de bedoeling is van de natuur dat wij hete pepers eten. Waarom doen we het dan toch? "Wie zal het zeggen? We doen het al heel lang, dat wil zeggen, zwarte peper. Dat is bijna zo oud als eten zelf. Men was altijd al op zoek naar een pitje in het eten, dat maakt het iets spannender. Blijkbaar willen we het."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hyperventileren

Er zijn mensen die zover gaan dat ze de heetst mogelijke peper eten. Zo at Jeroen de ghost pepper: "Op het moment dat je dat doet, gebeurt er iets met je: alles in je lijf verzet zich tegen wat er gebeurt. Dat voelt eng. Dit is niet goed. Je weet dat het niet echt is. Dus dat kan ik tegen mezelf zeggen: dit is niet echt, het gaat voorbij.

Er zijn mensen die echt compleet in paniek raken. Hyperventileren. Ze weten niet wat hen overkomt. Als je het gevoel krijgt dat er geen einde aan komt, dan kun je in paniek raken. Het wordt nu ook echt wel afgeraden om die reden."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie