Cultuur & Media
NOS

‘Op Gepaste Afstand’ – een film over ontmoetingen in tijden van corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Op Gepaste Afstand’ – een film over ontmoetingen in tijden van corona

Een film opnemen in drie dagen met als thema Ontmoetingen in tijden van corona. Aan de hand van het script Op Gepaste Afstand van scenarioschrijver Job Römer wordt het gedaan. In Met het Oog op Morgen vertelt hij over de ervaringen.

Het is best lastig, een film maken waarbij niemand dicht bij elkaar mag staan en die gemaakt is volgens de richtlijnen van het RIVM. "Dat merkte ik bij het schrijven al. Je denkt toch snel: zij slaat een arm om hem heen. Maar dat kan natuurlijk niet", vertelt Römer.

Op Gepaste Afstand, de eerste Nederlandse film opgenomen in coronatijd

De film gaat over een ontmoeting tussen een man en een vrouw, gespeeld door Tibor Lukács en Noortje Herlaar. Hij laat de hond van zijn buren uit en komt in het park haar tegen. Zij herkent de hond, maar niet het baasje. Samen lopen ze door de verlaten stad op weg naar haar vader.

"Misschien willen de personages die fysieke afstand wel verkleinen, maar kan het gewoonweg niet." Volgens Römer is de film herkenbaar voor iedereen. "We zijn toch sociale wezens. Als je niet omringd wordt door anderen, dan ga je dat toch missen.”

Problemen

Deze film speelt zich af tijdens de coronacrisis. Daardoor voelt het niet vreemd om personages op anderhalve meter afstand te zien. Maar voor films die zich op andere tijden richten, zullen de problemen groter zijn.

"Ik las zelfs dat een regisseur bedacht had om met de volledige cast en crew twee weken in quarantaine te gaan. Maar dan vraag je wel wat van je mensen." Over oplossingen wordt daarom nagedacht in een denktank.

Op Gepaste Afstand komt naar verwachting op 19 mei uit, via Pathé Thuis. Hij zal daar gratis te bekijken zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie