Cultuur & Media

Sanne Wallis de Vries: 'Het is treurig dat we met een regering zitten die onverschillig staat tegenover kunst en cultuur'

NTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sanne Wallis de Vries: 'Het is treurig dat we met een regering zitten die onverschillig staat tegenover kunst en cultuur'

Cabaretier Sanne Wallis de Vries maakt zich er boos over hoe laks Den Haag omspringt met de culturele sector en heeft grote zorgen over de huidige tijd. "Het is treurig dat we met een regering zitten, al heel lang eigenlijk, die onverschillig staat tegenover kunst en cultuur", zegt ze in Kunststof.

Belang van kunst en cultuur

"Er is zoveel aan de hand en tegelijk zo heel weinig", zegt theatermaker Sanne Wallis de Vries. 'Op eigen benen staan', 'zelfstandig zijn', dat zijn de mantra's die je hoort. Het gaat er bijna nooit over hoe belangrijk kunst en cultuur zijn, voor iedereen. Natuurlijk, het theaterseizoen ligt op zijn reet. Maar in plaats van in een hoek te gaan liggen zou ik willen onderzoeken wat er nog over is van het besef dat we het nodig hebben bij elkaar in een zaaltje of in een café te zitten en samen naar een mooi liedje te luisteren."

Verdieping van de kunst neemt af

Pianist Daria van den Bercken schreef op Twitter een open brief aan Mark Rutte, die ook in Het Parool werd afgedrukt. Over de zelfstandigheid van artiesten schrijft ze daarin: "Er is bijna geen mogelijkheid meer om structureel echt vrij kunstenaarschap uit te oefenen: zalen en kunstopleidingsinstituten moeten een veel strenger businessmodel of verkort curriculum hebben en dat gaat ten koste van gekke of originele ideeën, van verdieping in de studie. Grotere commerciële instituten als labels en streamingdiensten bepalen de norm."

Daria breekt een lans voor een andere benadering in het onderwijs. "Dat het leren kennen van grensverleggende kunst goed is voor de ontwikkeling van een kind hoef ik hopelijk niet uit te leggen. Doordat op basisscholen al decennia structureel goed kunstonderwijs ontbreekt, komen er al jarenlang steeds meer zakelijke mensen op organisatieposten in de cultuur te werken. Posities waar juist cultureel visionaire en onderlegde mensen nodig zijn."

De pianiste heeft veel reacties gehad op haar brief aan Rutte. "Wonderlijk wat er daarna gebeurde. Even was ik bang dat de trollen me zouden weten te vinden, maar daar bleek niets van waar. Iedereen was juist heel positief. Het is niet dat ik activistisch ben, helemaal niet. Misschien moet ik iets overnemen van het activistische van Sanne."

Daria van den Bercken

Van moedeloos tot geïnspireerd

Sanne Wallis de Vries: "Als je onderscheid wilt maken tussen natuur en cultuur, dan kun je zeggen: natuur is er gewoon. Cultuur is beweeglijk. Maar volgens de definitie die ik ooit heb geleerd is alles wat de mens maakt cultuur, in de breedste zin van het woord. Dat wat je samen gewoon vindt, dat is misschien onze cultuur.

Ach weet ik veel. Ik ben geen opiniemaker en geen politicus. De ene dag voel ik me lamlendig en moedeloos, ik zie makers die andere makers uitmaken voor laf en lui. Het gevoel bekruipt je dat het er allemaal niet toe doet. En dan zie ik weer mogelijkheden. Ik ben sinds januari bezig aan een boek. Dat is inspirerend."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie