Cultuur & Media

'Houd kinderen niet voor dat de wereld alleen maar mooi is'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Houd kinderen niet voor dat de wereld alleen maar mooi is'

[KRO-NCRV] De tijd van gescheurde broeken en boomhutten bouwen is voorbij. Kinderen moeten vaker stil zijn en luisteren. SIRE lanceerde afgelopen zomer al een campagne om 'jongens weer jongens te laten zijn'. Scenarioschrijfster Tamara Bos weet zelf een en ander van opvoeden. Ze is moeder van drie kinderen van 16, 20 en 22 jaar en produceert momenteel de serie Papadag, waarin verschillende vaders op verschillende manieren met hun kinderen om leren gaan.

"De film Wiplala kreeg een scheldsymbool toegekend, omdat we het pubermeisje in de serie 'loser' lieten zeggen tegen haar broer", zei Bos in De Ochtend. "Nu lijkt het alsof die film vol scheldwoorden zit." Volgens haar heeft de vertrutting ook toegeslagen in de kindertelevisie-wereld en komt het doordat ouders zich bewuster zijn van hun ouderschap.

"Toen ik klein was, waren mijn ouders jong. Zij waren nog veel meer bezig met zichzelf en dat opvoeden hoorde erbij." Bij het maken van kinderseries is Bos bezig met de vraag: hoe voeden we op en wat willen we kinderen meegeven? Volgens de schrijfster moet je rauwe emoties dan niet schuwen. "Kinderen voelen ook van alles en de wereld is niet alleen maar mooi. Ga dat niet uit de weg."

Tamara Bos over de nieuwe serie Papadag

Je moet met die anti-vertrutting ook wat doen, vindt Bos. "In een sinterklaasverhaal dat ik produceerde, laat ik een kind 'rotsinterklaas' zeggen. Aan het einde van het programma komen we daarop terug. Waarom zei ze dat, bedoelde ze dat écht zo? Als je het kan uitleggen ben je goed bezig."

Geef vaders grotere rol in opvoeding

Welke rol hebben vaders in de opvoeding van hun kinderen? Bos produceert op dit moment de serie Papadag, waarin zes verschillende soorten vaders proberen om te gaan met hun kroost. "Er zit onder andere een overbezorgde vader in wiens kind constant een helm draagt, een tweede-kans vader die is ontslagen bij de bank en een minnares heeft die zwanger wordt, en een homostel waarbij de één kinderen wil en de ander niet." Kortom: een serie voor volwassenen, waarin het dagelijks leven van vaders ietwat overdreven in beeld wordt gebracht.

Er zit een grotere boodschap in de serie. Namelijk dat de verdeling tussen man en vrouw, als het gaat om ouderschap, nog niet goed geregeld is in Nederland. Bos: "Nederland bungelt onderaan als het gaat om regels rondom verlof. Kijk naar Scandinavië, daar is het allemaal veel normaler dat de vrouw ook een hele goede baan heeft, en daar is de kinderopvang ook beter geregeld."

Overheid kan meer doen voor flexibel huishouden

Bos was freelancer in de tijd dat haar kinderen jong waren. "In principe betekende dat heel hard vooruit werken, zodat we de verloftijd konden overbruggen. Mijn kinderen werden in de zomer geboren. Dat kwam mooi uit, want toen waren de theaters tóch dicht. Maar het was wel even plannen."

"Iedereen moet natuurlijk zelf weten hoe hij of zij het huishouden inricht, maar het zou fijn zijn als de mogelijkheden wat flexibeler waren. Daar moet de overheid voor zorgen."

Ster advertentie
Ster advertentie