Cultuur & Media
BNNVARA

Je groeit op in een vrijzinnig gezin en plots besluit je broer moslim te worden, het overkwam Xena Evers

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Je groeit op in een vrijzinnig gezin en plots besluit je broer moslim te worden, het overkwam Xena Evers

Ze waren altijd beste maatjes: broer en zus Falko en Xena Evers. Dan bekeert Falko zich tot de Islam en Xena ziet hun relatie veranderen. Over de afstand die ze tussen hen voelt, maakte ze de documentaire: Mijn Broer en Ik. In De Nieuws BV vertellen broer en zus over de verandering in hun leven.

Falko en Xena groeiden op in een streng gereformeerde omgeving in Goeree Overflakkee. Maar hun ouders waren atheïstisch en voeden hen juist antireligieus op. Toch koos Falko voor de Islam, een grote verandering voor broer en zus. Xena denkt dat haar feministische ideeën nooit samen kunnen gaan met Falko's overtuigingen. Zo benoemt Falko in de documentaire dat de man de kapitein van het schip zou moeten zijn, een metafoor voor de man als baas van het gezin.

Falko voelt geen afstand

Ook wijst hij homoseksualiteit af sinds hij tot de Islam bekeerd is. Voor Xena is dit dus een enorme verandering en zij heeft echt het idee dat ze een andere broer heeft. Wat opvallend is, is dat Falko helemaal geen afstand voelt tot zijn zus: "Ik heb het idee dat ik mijn familie juist beter behandel dan ooit". Hij vindt ook juist dat Xena en hij dichter bij elkaar zijn gekomen op spiritueel niveau. Deze perspectieven lijken dus onverenigbaar.

Xena duikt in het leven van haar broer

Het lijkt Falko in de gesprekken ook weinig uit te maken of mensen zijn geloof accepteren of niet. Hij zegt over zijn ouders, die wel altijd goed contact met hem hebben gehouden: "Als mensen geen contact meer met me willen om mijn geloof: so be it!"

Xena begint de documentaire toch met wat vrees voor wat haar broer allemaal denkt: "Ik had wel een lichte angst voor wat mijn broer bijvoorbeeld ieder weekend doet met andere moslims in Duitsland." In de documentaire probeert ze die angst weg te nemen, door in het leven van haar broer te duiken.

Of dat ook gelukt is, dat is vanavond te zien op NPO 3 om 21:45.

Docu Mijn Broer en Ik

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie