Cultuur & Media
KRO-NCRV

Programma over meningsverschillen vaccinatie: 'Ga je daar je familie voor opblazen?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Programma over meningsverschillen vaccinatie: 'Ga je daar je familie voor opblazen?'

Omroep PowNed zoekt mensen die binnen een relatie, werk of familie heftig van mening verschillen over het wel of niet laten vaccineren. In het Mediaforum van Spraakmakers vraagt Ward Wijndelts zich af of mensen hieraan mee zouden doen. "Gaan mensen hun familie opblazen voor een tv-programma?"

'Vaccinatie-vete' noemt de omroep de geschillen of ruzies die zijn ontstaan tussen geliefden die zich wel of niet hebben laten inenten tegen corona. "De meeste vetes binnen families zouden daar lekker moeten blijven", denkt Wijndelts.

'Juist nu spelen deze verschillen'

Online-mediakenner Elger van der Wel denkt dat we in Nederland juist nu op het punt zijn gekomen waarin dit soort verschillen en vetes opspelen. "Iedereen die dit wil, heeft zich kunnen laten vaccineren. Nu gaat het erom hoe we de maatschappij openen. Deze documentaire kan juíst laten zien wat er in de maatschappij speelt door het klein te maken in families." Volgens hem ligt het aan de insteek van de makers of dit op een integere manier zal gebeuren.

Brexit-taferelen

NOS-chef van de parlementaire redactie Dominique van der Heyde ziet gelijkenissen met de Brexit in het Verenigd Koninkrijk. "Voor- en tegenstanders van de Brexit hebben veel families opgebroken." Ook zij denkt dat we juist nu op een punt komen waarop steeds meer gevaccineerden zich gaan afvragen waarom ze nog met beperkingen moeten leven, omdat een deel zich niet wil laten vaccineren.

Twijfelaars

Vorige week schreef een internist in een ingezonden stuk in de Volkskrant dat ze graag meer ruimte zou zien voor twijfel. Nu ziet ze vooral felle voor- en tegenstanders aan het woord en ze merkt op dat daarmee de polarisatie alleen maar groter wordt.

Vrij Nederland-hoofdredacteur Wijndelts zegt dat twijfel menselijk is, maar dat er omtrent bijvoorbeeld vaccinatie en zwangerschap (een punt waarop veel jonge vrouwen twijfelen) op dit moment vanuit de wetenschap geen twijfel bestaat.

"Als je zoekt op 'vaccin en 'zwanger' dan kom je als eerste hit uit bij het RIVM. Die stellen dat er nu 90.000 vrouwen zijn ingeënt en dat er 0 bijwerkingen zijn als je zwanger bent. Er is dus geen enkele aanleiding om dat niet te doen." Temeer omdat zwangere vrouwen een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden en op te Intensive Care te komen.

Te veel ruimte

Hij vindt juist dat vaccinatie-twijfelaars te veel ruimte krijgen. "Je moet de autoriteiten, specialisten en kenners op dit gebied veel ruimte geven." Daarbij moet je volgens hem waken voor wat hij de false balance noemt. "Die ontstaat wanneer je iemand met verstand van de materie tegenover een volstrekt ongeïnformeerd iemand zet die zegt dat er ruimte voor twijfel moet zijn. Dat is heel onverstandig."

Volgens Wijndelts is er zó veel ruimte voor mensen die zeggen dat er twijfel is, dat mensen gaan twijfelen. "De twijfel wordt gevoed door nog meer twijfelaars op het podium te zetten."

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Elger van der Wel

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie