Naar homepage
Cultuur & Media

Corona, complotten & alles wat jullie wilden weten in het Oog-presentatorendebat
NOS

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona, complotten & alles wat jullie wilden weten in het Oog-presentatorendebat

Wilfried de Jong, Mieke van der Weij, Lucella Carasso, Simone Weimans en Joost Vullings schoven aan bij presentator Herman van der Zandt voor het Met het Oog op Morgen-presentatorendebat. En hoewel veel niet door kon gaan dit jaar, zaten de presentatoren gisteravond samen aan tafel in Desmet.

Hoewel Mieke van der Weij het nog zo had gezegd ("Geen corona alsjeblieft") ging het natuurlijk ook bij de presentatoren over het virus wat 2020 beheerste. Met maatregelen die vorig jaar nog ondenkbaar leken. Vooral de anderhalve meter afstand bleek voor onze presentatoren wel eens een struikelpuntje.

"Als je een fijne gesprekspartner hebt, dan ga je toch dichter bij elkaar zitten langzaam", bekende Wilfried. En met het mondkapje werd het nog lastiger. "Je verstaat elkaar gewoon slecht", zei Mieke.

Ook Joost en Simone hadden nog wat te bekennen. "Een vriend heeft mij vandaag een knuffel gegeven bij het afscheid nemen", zei Joost. Simone bleek op de lockdown-persconferentie nog met vrienden aan tafel te zitten. "Toen waren we met één teveel."

Wilt u het hele debat terugkijken of -luisteren?

Virusontkenners

Als politiek journalist zag Joost het afgelopen jaar ook een nieuwe kant op het Binnenhof. Groepjes mensen die naar politici schreeuwden met leuzen als 'kinderverkrachters'. "Je weet dat het bestaat, maar als iemand tegenover je er meteen zelf over begint... Dan weet je even niet wat je moet zeggen."

In het Oog kwam - voor zover de presentatoren weten - niemand aan het woord van de groep ontkenners. Lucella: "Maar het was wel een punt van discussie. Als je het doet, hoe dan? Met weerwoord? Zonder de persoon zelf?"

In de analyse - wie waren er over corona aan het woord - kwam het Oog goed uit, vinden de presentatoren. "We bleken ook in het begin best vaak mensen te hebben gehad die juist kritisch waren op het beleid. We hebben niet zomaar de overheid nagepraat", vertelt Lucella.

Luisteraarsvragen

Aan het eind van het jaar kwamen ook de luisteraars aan bod. Zo kwamen we erachter dat Mieke soms zelfstandig besluit om een andere invalshoek voor een gesprek in te slaan, dat Lucella regelmatig in slaap valt voor het einde van de uitzendingen van het Oog die ze niet zelf presenteert, en dat Joost de voorkeur geeft aan een stoel met beide leuningen omhoog als hij om elf uur in de studio zit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie