Cultuur & Media

Corona aan de talkshowtafel: 'Kinderarts Illy had eerder moeten zeggen dat haar info niet klopt'

KRO-NCRV
foto: Screenshot Op1/NPOfoto: Screenshot Op1/NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona aan de talkshowtafel: 'Kinderarts Illy had eerder moeten zeggen dat haar info niet klopt'

Kinderarts Károly Illy had direct moeten zeggen dat informatie van een moeder over de gevolgen van vaccineren niet juist is. Dat zegt Marc Josten in het Mediaforum van Spraakmakers, reagerend op de uitzending van Op1 maandagavond.

Bij talkshow Op1 schoven maandag een moeder en haar dochter van 17 aan. De moeder wilde liever niet dat haar dochter zich liet vaccineren, terwijl de tiener dat zelf wel wil uit solidariteit naar anderen. Kinderarts Károly Illy zat ook aan tafel om inzichten vanuit de wetenschap te delen.

Volgens Marc Josten, hoofdredacteur van omroep HUMAN, had Illy daarin beter aan kunnen geven dat wat de moeder zei, niet klopte. “Met alle respect, want Illy doet het ontzettend goed, maar gisteren vond ik het wat minder scherp.”

'Te laat aangegeven'

Josten doelt op een specifiek moment tijdens het gesprek waarin de moeder beweert dat vaccins van invloed zijn op de vruchtbaarheid van vrouwen. Illy stelde toen voor om buiten de uitzending verder te praten. “Het klopt niet wat de moeder zei en wellicht heb ik dat iets te laat aangegeven”, reageert de kinderarts op Josten.

“Het was een beetje ongemakkelijk voor mij omdat ik als kinderarts een belang heb om de verhouding tussen moeder en dochter goed te houden”, gaat Illy verder. “Ik vond dat ik daar waardig mee om moest gaan, zeker omdat zij naast haar dochter zat.”

Impact talkshows

Volgens Josten had meer rekening gehouden moet worden met de grote impact die een talkshow kan hebben op de publieke opinie. “Dat signaal, dat haar informatie niet klopte, vond ik niet helder en strak voor het voetlicht gebracht. Er kijken meer dan een miljoen mensen.”

De kinderarts zegt de kritiek van Josten te begrijpen. “Het is live televisie. Ik kan het niet meer terugdraaien en heb inderdaad te laat aangegeven dat wat die mevrouw zei, niet waar is. Dat klopt. Maar het leek me, al dan niet terecht, onmogelijk om aan tafel onze bronnen te vergelijken. Gelukkig kreeg ik van presentator Hugo Logtenberg nog de vraag of het klopte waardoor ik kon zeggen dat dat niet zo was.”

Verder praten

Illy vertelt dat hij dagelijks dergelijke gesprekken voert in het ziekenhuis in Tiel waar hij werkt, grenzend aan de Biblebelt. Hij wisselde na de uitzending mailadressen uit om ook hier een vervolg aan te kunnen geven en wel op de bronnen van de moeder te kunnen reageren.

Gert-Jaap Hoekman van NU.nl vond de vorm juist goed. “De goede balans werd hier gevonden tussen wel een ander geluid laten horen, maar dat niet feitenvrij laten zijn.” Ook Illy zegt het belangrijk te vinden deze gesprekken op televisie te voeren. “Ik denk dat het uitstekend is om ook het geluid van mensen die twijfelen te laten horen.”

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie