Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mediaforum: Voor straf een paar maanden geen talkshows meer voor Ernst Kuipers

foto: Screenshot Op1foto: Screenshot Op1
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Voor straf een paar maanden geen talkshows meer voor Ernst Kuipers

Afgelopen week zat Ernst Kuipers bij de talkshow Beau en zijn uitspraken over de avondklok leidde tot de nodige ophef. In het Mediaforum van Spraakmakers concluderen journalisten dat de OMT-leden en experts die het kabinet adviseren, niet meer aan talkshowtafels moeten plaatsnemen.

"Mijn advies richting Kuipers is: ga niet meer aan een talkshowtafel zitten", zegt onderzoeksjournalist Thomas Muntz. Om rolvermenging te voorkomen moeten de experts kiezen, volgens Muntz. "Of je adviseert het kabinet over de ic-bedden, of je schuift aan in een talkshow." Dit geldt ook voor OMT-leden, vindt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bij Beau deed Kuipers uitspraken over de effectiviteit van de avondklok en dat had hij niet mogen doen. "Hij is geen epidemioloog en hij loopt op de troepen vooruit: hier wordt nog onderzoek naar gedaan", aldus Muntz.

De rol van experts zoals Marion Koopmans, Diederik Gommers en Ernst Kuipers is tijdens deze pandemie te belangrijk om "te gaan zitten keuvelen bij Beau", vindt de journalist van Investico.

Amusement

Volgens Muntz zijn talkshows zijn op de eerste plaats amusement en Kuipers ondergraaf hiermee de autoriteit van de hele club mensen die zich inzet om de pandemie te bestrijden.

'Je moet je plek weten'

Volgens Kees Boonman moeten de OMT-leden en experts als Kuipers als adviseurs van het kabinet hun plek weten. Het is volgens de politiek commentator een "helse job" om de samenleving bij elkaar te houden en deze crisis te bezweren. Zeker in tijden van nepnieuws en alternatieve feiten, benadrukt Boonman.

Talkshows zijn in de eerste plaats uit op "een leuke mening en theater" en zijn er niet direct voor de feitelijke informatievoorziening. Daar moeten mensen als Kuipers zich bewust van zijn. Boonman: "Ik zou zeggen: voor straf een paar maanden geen media meer."

Het Mediaforum met Kees Boonman en Thomas Muntz

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie