Cultuur & Media
KRO-NCRV

Forum voor Democratie-uitspraken checken? 'Maak het niet groter dan het is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Forum voor Democratie-uitspraken checken? 'Maak het niet groter dan het is'

Afgelopen weekend hield de jongerenbeweging van Forum voor Democratie een bijeenkomst in Amsterdam. De Volkskrant deed verslag van deze dag waarop verschillende sprekers extreme beweringen en uitspraken deden. Moet de journalistiek al de uitspraken van FvD checken op feiten? Journalist Coen Verbraak denkt van niet: "Je moet het niet groter maken dan het is."

Volgens de NTR-presentator en journalist zijn er zoveel beweringen gedaan op de bijeenkomst waar iets op af te dingen valt. "Wat er wordt beweerd is vaak hol en leeg. Dat moet je niet allemaal willen becommentariëren. Dan moet je naast iedere pagina verslag vier pagina’s schrijven om uit te leggen waarom het niet klopt." Daarnaast denkt Verbraak dat je FvD daarmee onnodig veel aandacht geeft.

Flirtcoach Gorny

Op de bijeenkomst werden de 'golden oldies' van de partij weer van stal gehaald. De bekende flirtcoach Tom Gorny met zijn 'nee betekent niet altijd nee'-uitspraak was er. Hij stelt als feit dat vrouwen minder excelleren omdat ze nu eenmaal minder uitschieters hebben qua IQ dan mannen. Daarom komen ze volgens hem ook tot minder grote hoogte. Een uitspraak die Baudet onderschrijft.

'Genetisch IQ'

Of FvD-lid Yernaz Ramautarsing, die eerder in opspraak kwam met zijn omstreden uitspraken over volkeren en IQ. Op de bijeenkomst sprak hij zijn zorgen uit over de daling van het 'genetisch IQ'. Volgens hem zal de Westerse cultuur niet direct ten ondergaan, maar de dalende intelligentie is wel een waarschuwingssignaal, volgens hem.

Partijlid Yernaz Ramautarsing (FvD) tijdens het feest van de JFVD

Fractiemedewerker Janssen gebruikt in zijn toespraak de term clown world. Deze term wordt vooral door alt-right bewegingen gebruikt om politieke correctheid mee aan te geven en te bespotten.

'Grow up'

De Volkskrant heeft dit prima aangepakt en uitgelegd in de vorm van een reportage/verslag, vindt oud-directeur van AT5 en NH Media Paul van Gessel. Over de koers en uitspraken van FvD zegt hij: "Grow up. De partij moet volwassen gaan worden." Het zijn misschien deze extreme uitspraken waarmee FvD de verkiezingen gewonnen heeft, maar volgens hem moeten ze nu ook eens wat gaan vinden over belangrijkere zaken zoals het pensioenakkoord.

Ook Van Gessel denkt niet dat de journalistiek iedere uitspraak van Baudet of FvD hoeft te checken. Wél moeten journalisten zich de vraag stellen wat de impact van de partij is. "Bij Fortuyn zagen we veel dingen over het hoofd. De journalistiek miste de onderstroom in de samenleving, dat moeten we hier niet doen."

Ster advertentie
Ster advertentie