Cultuur & Media
NOS

Geplande 'bestorming' onderstreept mysterieuze aantrekkingskracht Area 51

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geplande 'bestorming' onderstreept mysterieuze aantrekkingskracht Area 51

"Ze kunnen ons niet allemaal tegenhouden." Onder dat motto zeggen ruim een half miljoen mensen aanwezig te zijn bij een bestorming van de geheimzinnige luchtmachtbasis Area 51 in de VS. Nou ja, ze claimen mee te gaan doen aan een Facebookevenement.

Het lijkt vooral een uit de hand gelopen internetgrap. De pagina staat vol memes, lollige plaatjes met absurde tactieken om de woestijnbasis in Nevada binnen te komen. Om te zien of de complottheorieën waar zijn en er echt aliens of ufo's liggen opgeslagen.

"Ik ben niet verantwoordelijk als mensen besluiten daadwerkelijk Area 51 te bestormen", staat in de vastgepinde post bovenaan de pagina op Facebook. Inmiddels zijn er 1,2 miljoen mensen die op de knop 'aanwezig' of 'geïnteresseerd' hebben geklikt.

Buitenaardse technologie?

Volgens Alex Griffioen, beheerder van Ufo Meldpunt Nederland, laat het zien dat het mysterie rondom de legerbasis nog altijd een grote aantrekkingskracht heeft. "We weten van het stealth-programma en het testen van spionagevliegtuigen daar. Maar of er ook buitenaardse technologie achter stalen deuren in een bunker verborgen ligt, dat weten we niet en spreekt tot de verbeelding."

De CIA heeft decennialang volgehouden dat Area 51 fictie was. Totdat in 2013 documenten werden vrijgegeven waarin het bestaan van het militaire complex werd toegegeven. Het woestijngebied werd in 1955 omgebouwd tot testlocatie voor het Amerikaanse leger. De nieuwste militaire snufjes en vliegtuigen werden er getest, zoals het spionagevliegtuig U2 van Lockheed Martin.

Die proefvluchten leidden tot veel meldingen over ufo's in de omgeving. Dat zijn ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen. De overheid kon niets zeggen over het geheime militaire project en zo ontstond een reeks samenzweringstheorieën. De bekendste is dat er buitenaardse wezens en ufo's worden bewaard.

Geplande 'bestorming' onderstreept mysterieuze aantrekkingskracht Area 51

Ster advertentie
Ster advertentie