Cultuur & Media
NTR

Nynke Laverman: 'Verlangen naar een kalm bestaan als plant'

foto: Nynke Lavermanfoto: Nynke Laverman
  1. Nieuwschevron right
  2. Nynke Laverman: 'Verlangen naar een kalm bestaan als plant'

Op donderdag 7 januari zou haar voorstelling Plant in première gaan, in een zaal voor negenhonderd man. Het coronavirus besliste anders en de première werd uitgesteld naar oktober 2021. Wel brengt ze het gelijknamige album uit als 'slow album release'. Maand na maand, nummer voor nummer, laat ze Plant gestaag groeien over de periode van een jaar. In Kunststof vertelt Nynke Laverman over dit proces.

Het kalme bestaan van een plant

Te midden van mensen, muren en strak ingedeelde tijd verlangt Nynke soms naar een kalm bestaan als plant.

In het album Plant vraagt ze zich af waar de grens tussen mens en natuur eigenlijk ligt. Hoewel, "als je zegt 'hoe wij omgaan met de natuur', daar gaat het eigenlijk al mis. Dan maak je jezelf al los van die natuur", vertelt Nynke.

Een reis naar Mongolië

Een sleutelmoment in Nynke's leven is een reis die ze een paar jaar geleden maakte naar Mongolië. "In het Westen hebben wij alles gerangschikt, met de mens bovenaan. We hebben van de wereld om ons heen dingen gemaakt. Die dingen zijn er om ons te dienen." In Mongolië bestaat die rangorde niet. Daar leeft het besef dat alles van alles afhankelijk is en alles aan elkaar gelijk staat.

Als voorbeeld neemt Nynke een stuk uit een boek van Bas Kwakman. "Een toerist wil op een bepaald moment een steen oprapen. Een Mongoliër zegt dan: 'Ho ho, je moet geen stenen oprapen, die zijn drie maanden van slag als je ze verplaatst.' Wij gaan daar om lachen, maar in wezen zeggen zij: 'Een mens is niet meer dan een steen'."

De toekomst

Om klimaatverandering kan Nynke zich nog weleens boos maken. "Waarom handelen we niet naar wat we weten? Waarom blijven we in onze bubbel zitten van hier en nu, terwijl we weten dat het voor onze kinderen alleen maar moeilijker wordt?"

"Alles komt goed", zou ze tegen haar twee zoontjes willen zeggen. "Als moeder zou ik ze dat voluit willen zeggen. Maar dat weet ik soms niet. Kan ik dat zeggen, waar is dat dan op gebaseerd?"

Het antwoord zoeken in poëzie

Maar ze weet dat boosheid alleen niet helpt. En dus blijft ze naar antwoorden zoeken in poëzie, zoals in haar nummer Sabearelan dat in Kunststof voor het eerst op de radio te horen is. In dit nummer probeert ze een antwoord te formuleren aan haar kinderen.

Al schrijvend stuitte ze op de zin: 'Alles wat ik sizze kin' (alles wat ik zeggen kan). "En toen dacht ik: Ja, wat is dat dan? Wat zeg ik dan? Toen hielp de klank van de taal me naar de volgende zin. 'Dat leafde net stikken kin' (dat liefde niet stuk kan)."

Elk nummer krijgt de aandacht

Geboren uit nood past het concept van een 'slow album release' wonderwel bij het thema van de plaat. In plaats van alles te concentreren op het uitbrengen van één of twee singles, krijgt elke song nu de aandacht die het verdient.

Daarbij koppelt ze elk lied aan een podcast met een interview met een wetenschapper, filosoof of kunstenaar die haar inspireert, onder wie natuurfilosoof Matthijs Schouten, schrijver/klimaatactivist Eva Rovers en cabaretier Jochem Myjer.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie