Cultuur & Media
BNNVARA

Floor van Liemt kreeg kanker, genas en schreef het prachtige boek 'Witte Raaf'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Floor van Liemt kreeg kanker, genas en schreef het prachtige boek 'Witte Raaf'

Floor van Liemt heeft een zeldzame longziekte. Artsen gaven haar een jaar geleden niet lang meer. Maar dankzij een nieuw medicijn ziet de toekomst er nu toch weer heel anders uit. Wat dat doet met een mens, en met haar in het bijzonder, vertelt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Een onheilsgevoel van teen tot kruin

"De arts wil me wel aankijken, maar iets weerhoudt haar", leest Floor voor uit haar boek. "Ik zie dat ze het niet durft. Haar hazelnootkleurige ogen schieten steeds van mij naar de tafel, dan weer naar mij, dan weer naar de tafel. Een soort pingpongspel dat mij net zo zenuwachtig maakt als zij is. Ineens voel ik in mijn hele lijf dat het helemaal niet goed zit. Het onheilsgevoel verspreidt zich van mijn tenen tot aan mijn kruin. Ik wil met mijn hoofd nee schudden. Nee dokter, zeg het maar niet, wees maar stil."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar de dokter bleef niet stil en zei het wél, een jaar geleden. Dat de toen 20-jarige Floor van Liemt dood zou gaan aan een uiterst zeldzame vorm van longkanker. Ze kreeg kanker als gevolg van een gen-mutatie. Maar, daar bleek een relatief nieuw medicijn voor te bestaan. En dat medicijn sloeg aan. Over de omslag van dood naar kans op genezing en het proces daar omheen, schreef ze het boek Witte Raaf.

Een grote waas

Floor: "Het is lastig om je in zo'n korte tijd tot zoveel verschillende situaties te verhouden. Eerlijk gezegd ging het toen ook heel snel dus ik leefde een beetje in een waas. Het overkwam me en je gaat gewoon en je leeft van dag tot dag. In het begin zit je ook in een soort van overlevingsmodus."

Quote

In het begin zit je ook in een soort van overlevingsmodus.

Floor van Liemt

En ook het afscheid wat ze al had genomen van vrienden gebeurde in die waas. Floor: "Eigenlijk pas toen het weer goed met me ging, toen besefte ik pas wat er eigenlijk was gebeurd. En ik probeerde dat te bevatten." Maar nog steeds is Floor er van in de war: "Ik voel me gezond en ik ben in principe gezond maar het ligt wel op de loer dat ik op een gegeven moment immuun raak voor deze medicatie en toch weer ziek kan worden."

Video niet beschikbaar

Leven met de dag

Floor: "Ik heb liever deze onduidelijkheid dan de duidelijkheid dat ik doodga. Ik kan me er nu ook goed aan overgeven dat ik het gewoon niet weet. Dat ik echt met de dag moet leven, dat ik heb ik geleerd. Je voelt je misschien onoverwinnelijk maar niemand weet wat je gaat overkomen."

Quote

Ik heb liever deze onduidelijkheid dan de duidelijkheid dat ik doodga.

Floor van Liemt

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie