Cultuur & Media
NTR

Sadettin Kirmiziyüz: 'Met deze achternaam sta je in Nederland al op 1-0 achterstand'

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Sadettin Kirmiziyüz: 'Met deze achternaam sta je in Nederland al op 1-0 achterstand'

Met zijn nieuwe voorstelling Citizen K. duikt Sadettin Kirmiziyüz in de wereld van de identiteitspolitiek. Want hoe kan het dat wij in Nederland, een land dat jarenlang vooruitliep op het gebied van acceptatie en tolerantie, uiteen lijkt te vallen in elkaar bestrijdende groepen.

Integratie

In Kunststof vertelt Sadettin over het gezin Kirmiziyüz. Zijn vader kwam in 1974 naar Nederland en was de eerste die wilde integreren. Hij vroeg meteen Nederlandse paspoorten aan en wilde zelfs zijn achternaam veranderen. "Mijn vader zei altijd, niet de Turk uithangen. Bevestig de vooroordelen niet. Zorg dat je niet opvalt. Niet vechten, geen grote mond, niet stelen. Wees beleefd. Praat Nederlands. Doe je best. Nooit commentaar geven op je docent op school."

Quote

Erger dan dit kan het niet worden, dacht ik toen nog. Toen moesten IS en alle aanslagen in Europa nog komen

Sadettin Kirmiziyüz

Hoe moeilijk het ook was, na de moord op Theo van Gogh wordt het leven pas echt lastig voor een Nederlandse Turk. "Nu waren alle vooroordelen bevestigd. Het hek was van de dam. Ik werd vanaf dat moment veel vaker aangehouden door de politie. In een drukke treincoupé kwam er niemand naast me zitten. Erger dan dit kan het niet worden, dacht ik toen nog. Toen moesten IS en alle aanslagen in Europa nog komen."

Zijn reactie was om zich nog voorbeeldiger te gaan gedragen. Zoals zijn vader hem had geleerd. "Ik wilde laten zien, ik ben ok. Van mij heb je niks te vrezen. Ik ben niet zo. Al bijna verontschuldigend een gesprek in gaan. Overdreven beleefd zijn tegen mensen die je niet kent."

Sinds kort woont Sadettin in Amsterdam Oostzaan. De plek waar de meeste Forum voor Democratie stemmers wonen. "Hoe kan het dat iemand die geboren en getogen is in Zutphen, die naar de Toneelacademie Maastricht is gegaan, die woont, werkt en leeft in Nederland, die zich een ongelooflijke Zutphenees voelt, zo bang is dat de buren zijn moeder zien lopen met een hoofddoek en denken dat zij de schoonmaakster is."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie