Cultuur & Media
NTR

Het broeide in de zomer van '69

foto: Woodstock festival '69foto: Woodstock festival '69
  1. Nieuwschevron right
  2. Het broeide in de zomer van '69

Donderdag 15 augustus, precies 50 jaar na Woodstock, lanceert Focus de podcast De zomer van '69. Een vierdelige podcastserie over de historische gebeurtenissen uit die periode: het legendarische festival Woodstock, de Stonewall-rellen, de opkomst van de Dolle Mina’s en de eerste maanlanding.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In De zomer van '69 spreken we de mensen die erbij waren. Van bezoekers op Woodstock tot de organisator van de eerste homodemonstratie in Nederland. Deze grensverleggers laten we in gesprek gaan met de 'influencers' van nu. Wat heeft die ruige zomer ons gebracht en wat valt er vandaag de dag nog te halen?

Woodstock festival

In de eerst aflevering het Woodstockfestival, een muziekfestival dat van 15 tot en met 18 augustus 1969 gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland van 240 hectare van een melkveehouder. Het geldt als een van de belangrijkste en bekendste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek

Quote

Ik had op dat moment niet door hoe bijzonder het was erbij te zijn.

Lisa Brickman

Lisa Brickman, een Nederlands Amerikaanse geboren in New York, was erbij op 17-jarige leeftijd: "We zijn er heen gaan liften en kwamen aan de achterkant bij een schutting. We vonden een gat in de schutting en daar zijn we doorheen gekropen. Zo kwamen we binnen. Daar troffen we een massa mensen, een heel groot podium en er was vanzelf al een natuurlijke arena gevormd, perfect voor een concert."

Ook de Nederlandse Amerikaan Hank Kune was aanwezig, toen nog 22 jaar en kan het zich als groot muziekliefhebber als de dag van vandaag herinneren. "Ik denk aan al de prachtige optredens die ik heb gehoord. Je was ergens op een unieke plek, terwijl je dat niet wist op dat moment."

De invloed van het festival

Heeft Woodstock ook echt de wereld verandert? Kunnen we het gevoel van Woodstock nog altijd voelen op een festival van nu? Of hebben we eigenlijk helemaal niets gehad aan die hele hippie happening? Vijftig jaar later ontmoeten de mensen van toen de mensen van nu, die hun gedachtegoed met zich meedragen en voortzetten.

De zomer van ‘69

Een podcast van het NTR programma Focus. Luister hier de eerste aflevering. De podcast wordt de komende vier weken ook wekelijks uitgezonden in Focus op NPO radio 1 in de nacht van woensdag op donderdag, tussen 02.00 tot 04.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie