Cultuur & Media
NOS

Huijbregts groot fan van biografie Barbra Streisand: 'Ik heb heel erg gesmuld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huijbregts groot fan van biografie Barbra Streisand: 'Ik heb heel erg gesmuld'

De langverwachte biografie 'My name is Barbra' van de 81-jarige Barbra Streisand is verschenen. Het boek telt meer dan duizend pagina's en gaat over haar jeugd, haar doorbraak en haar vele successen. Maar het gaat ook over de kritiek, bijvoorbeeld op haar uiterlijk en over haar positie als vrouw in de entertainmentwereld.

Video niet beschikbaar

Cabaretier en acteur Marc-Marie Huijbregts is al van jongs af aan fan van Barbra Streisand. "Mijn oudste zus was jarig en ik wilde haar toen een LP geven", vertelt Huijbregts in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik weet nog dat ik bij de V&D 'The Stars Born' heb gekocht. Die heb ik toen aan haar gegeven, maar die heb ik eigenlijk zelf grijs gedraaid. Dat was het begin van de liefde voor Streisand."

Gesmuld

Huijbregts mocht de biografie van Streisand al lezen, voordat deze uitkwam. "Ik heb heel erg gesmuld. Normaal lees ik niet zo vaak autobiografieën. Ik vind dat nooit zo interessant, omdat mensen dingen achterhouden en nooit heel eerlijk zijn. Zij heeft dat volgens mij wel echt geprobeerd en ze vertelt ook echt dingen."

Een voorbeeld die Huijbregts over olijfbomen in haar tuin. "Die zijn heel mooi groen en helemaal bovenin zitten dorre blaadjes", begint Huijbregts. "Dan zegt ze tegen de tuinman dat hij een ladder kan pakken, zodat hij deze blaadjes kan verven. Dat is al eigenaardig dat je dat doet, maar dat ze dat dan ook nog opschrijft. Ik zou dat niet doen."

Patiënt

"Ik vind haar wel een patiënt", zegt Huijbregts. "Al die therapieën. Daar schrijft ze ook over. Ze had een keer een enorme doorbraak bij de psychiater, maar die doorbraak gaat dan niet over haar moeder. Dat is haar grote hang-up in haar leven. Die moeder was verschrikkelijk. Die was heel jaloers, omdat ze zelf wou zingen."

Dat ging er soms heftig aan toe, vertelt Huijbregts. "Die moeder heeft in haar leven twee keer een enorme meltdown gehad. Dan stond ze bijvoorbeeld in een casino in Las Vegas op de toiletten te schreeuwen dat ze voor haar zouden moeten komen. Toen is ze door mensen en door Streisand daar weggehaald. Ze heeft nooit aangekund dat Streisand een grote ster is."

Recensies

"Het is een fascinerend boek, maar het staat vol met quotes van hoe andere mensen zeggen hoe geweldig ze is", aldus Huijbregts. "Door heel het boek heen staan ook goede recensies. Dan heeft ze ook steeds tijd nodig om te zeggen dat ze zelf deze recensie niet had bewaard, maar haar moeder. Dat is niet een soort opscheppen, maar dat heeft ze echt nodig."

De biografie heeft het beeld van Streisand niet veranderd bij Huijbregts. "Ik denk dat ik dat altijd al wel vond. Zo heeft ze een winkelcentrum onder haar huis laten bouwen, allemaal van dat soort dingen. Maar ik denk wel dat zij als één van de grootste artiesten van deze tijd wordt gezien."

oog streisand

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie