Cultuur & Media
AVROTROS

Dat eindeloze gescroll op TikTok en Instagram is zo slecht nog niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dat eindeloze gescroll op TikTok en Instagram is zo slecht nog niet

Nieuwe snufjes, zoals TikTok en Snapchat, bestempelen als slecht is eigenlijk een beetje een "boomer-hobby". Oude mensen staan vaak sceptisch tegenover vooruitgang, ziet socialmedia-onderzoeker dr. Irene van Driel. Volgens haar wordt het tijd dat we daar eens wat positiever naar kijken: dat eindeloze gescroll levert ons namelijk ook heus iets op.

Dr. Irene van Driel is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (Programmagroep: Youth & Media Entertainment) en onderzoekt hoe we beïnvloed worden door media, zowel positief als negatief.

Mo Bicep en Emma Chamberlain als inspiratie

Van Driel ziet dat YouTuber Mo Bicep een grote inspiratiebron is voor veel jonge jongens. In een video waarin Mo Bicep te gast is bij YouTubekanaal NandoLeaks vertelt hij over hoe hij zijn successen heeft bereikt, en dat dat vooral een kwestie is van heel hard werken. Van Driel: "Hij is dat ooit gaan doen omdat-ie overgewicht had." Deelnemers aan een focusgroep van Van Driel gaven aan kijkers aan dat zij dat eerlijke verhaal van Mo Bicep erg kunnen waarderen.

Emma Chamberlain is ook een bekende naam voor veel tieners, zij probeert ook het 'echte' leven te laten zien in haar video’s. Zo vertelt ze in een van haar YouTube-publicaties over hoe ze een paniekaanval kreeg en wat dat met haar deed. "Zij praat veel over emotie, hoe het is als je je een keer klote voelt. En dat is iets wat jongeren heel erg waarderen, dat je niet alleen ziet hoe prachtig en mooi alles is", vertelt Van Driel in dr Kelder en Co.

Dankzij corona is het narratief over social media wel iets gaan verschuiven, merkte Van Driel. Het gebruik ging enorm omhoog, en social media werden niet langer (alleen) gezien als iets negatiefs. Het werd plots een redding, waar jongeren elkaar wisten te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie