Cultuur & Media
KRO-NCRV

FC Groningen-trainer zet Fox Sports in de hoek: 'Weet hij wel in wat voor land hij leeft?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FC Groningen-trainer zet Fox Sports in de hoek: 'Weet hij wel in wat voor land hij leeft?'

Een interviewer van Fox Sports kreeg er zondag vóór de wedstrijd AZ - FC Groningen verbaal flink van langs van Groningen-trainer Danny Buijs. Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje zegt in Spraakmakers dat hij het heel raar vindt dat een journalist zo in de hoek wordt gezet. "Weet Buijs wel in wat voor land hij leeft?"

Interviewer Pascal Kamperman stelde volgens Oranje een relevante vraag over het niet spelen van sterspeler Ritsu Doan. Buijs reageert lomp en wil geen vragen beantwoorden over de speler.Vrije pers

Volgens Oranje zijn de verhoudingen in Nederland zo dat een journalist de vragen stelt en de geïnterviewde de antwoorden geeft. Buijs had volgens Oranje prima kunnen zeggen dat hij hier geen antwoord op wilde geven, zonder de Fox Sports-interviewer zo in de hoek te zetten. "Hij heeft kennelijk op de trainerscursus van de KNVB niet geleerd wat de rol van de pers is", aldus Oranje.

'Heel gênant'

Voetballiefhebber en Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg noemt de reactie van Buijs 'heel gênant'. Ook hij neemt een trend waar van voetbaltrainers en voetballers die verslaggevers afblaffen tijdens interviews. "Het gebeurt bij bijna elke verslaggever, zelfs bij de NPO." Kantelberg noemt de trend zorgelijk. "Het is gewoon het uitschakelen van de onafhankelijke journalistiek."

Volgens kantelberg heeft de commercie de overhand gekregen. "Fox heeft die jongens als Danny Buijs voor de camera nodig." Hélène Hendriks van Fox Sports is volgens de Esquire-hoofdredacteur één van de weinige journalisten die overeind blijft.

Louis van Gaal

Volgens Oranje begon deze trend met Louis van Gaal die in één van zijn beroemde persconferenties tegen de vragensteller zei: 'ben ik nu degene die zo slim is, of ben jij zo dom?'

Bij Van Gaal lachten we erom, maar volgens Oranje is het helemaal niet grappig. "Het zou mooi zijn als één van de collega’s een keer tegen dit gedrag opstaat." Zowel Kantelberg als Oranje vinden dat journalisten hier scherper weerstand tegen zouden moeten bieden.

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Joost Oranje

Ster advertentie
Ster advertentie