Cultuur & Media
NTR

Fotograaf Jimmy Nelson: 'De Nederlandse traditionele klederdracht vertelt een verhaal'

foto: Jimmy Nelson
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotograaf Jimmy Nelson: 'De Nederlandse traditionele klederdracht vertelt een verhaal'

De Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson portretteert in zijn nieuwe fotoboek Between the Sea and the Sky twintig Nederlandse gemeenschappen in traditionele klederdracht. Het boek is een ode aan Nederland, zijn geadopteerde thuisland. "Het gaat me niet om de klederdracht, het gaat om de mens. Ik zie wat er mooi is aan de mens", vertelt hij in Kunststof.

Jimmy Nelson, fotograaf - Kunststof

'Hoe hoger ik mensen neerzet, hoe sterker ze zijn'

Jimmy Nelson verliet op zijn zeventiende zijn thuisland Engeland om de wereld te ontdekken en vond hierbij veiligheid in zijn cameratoestel. In 2013 publiceerde hij zijn eerste fotoboek Before They Pass Away, waarvoor hij de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde. "Mijn reason for being was van me afgenomen door priesters en misbruik in Engeland. Daarom ben ik mijn hele volwassen leven op zoek geweest naar dat gevoel.

Ik heb dat gevoel teruggevonden door op mijn knieën naar anderen te kijken, door anderen in het licht te zetten en ze kracht te geven. Een camera is een tool om in die positie te komen. Hoe hoger ik mensen neerzet, hoe sterker ze zijn. Dat licht reflecteert dan weer op mij en daardoor begin ik mijn eigen schoonheid te voelen. Ik voel me warm vanbinnen door wat ik in anderen investeer. Het is een vorm van therapie."

'Kritiek heeft me geholpen'

"Er kwam veel kritiek na mijn eerste fotoboek. Ik was ‘niemand’ en ik mocht daarom geen mening hebben over de mens. Maar die kritiek heeft me juist enorm geholpen, ik werd er sterker van. Door de kritiek werd ik gedwongen om mezelf beter te begrijpen. Ik ben geen antropoloog, geen wetenschapper, geen journalist. Ik ben een artiest en ik wil graag een menselijk gevoel delen."

foto: Jimmy Nelson

Axel, Zeeland

Nelson ging zich meer verdiepen in de schoonheid van de mens. Voor zijn nieuwe fotoboek Between the Sea and the Sky bleef hij in zijn geadopteerde thuisland Nederland. Hij ging op zoek naar mensen, verhalen en vooral de Nederlandse cultuur. “De Nederlandse traditionele klederdracht vertelt een verhaal. Het vertelt wat we hebben meegemaakt in het verleden en hoe we ons gaan ontwikkelen in de toekomst."

Authenticiteit

In tegenstelling tot zijn eerdere reizen kon Nelson deze keer op zijn reis op de fiets afleggen. Toch merkte hij een overeenkomst tussen zijn ontmoetingen in Staphorst en zijn ontmoetingen in Papoea-Nieuw-Guinea. "Ik merk dat er een zelfde soort authenticiteit is. Er is bij alle gemeenschappen een sterk gevoel van één zijn. Het idee van samen zijn en samen een identiteit hebben, is erg belangrijk. Juist door klederdracht voelen ze zich verbonden met waar ze vandaan komen.

Die verbondenheid en authenticiteit geeft mij zoveel energie en kracht. Het is één grote zoektocht naar het ultieme moment waar de mens, cultuur en het verhaal samenkomt.”

foto: Jimmy Nelson

Friesland

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie