Cultuur & Media
NOS

Hoe een lesbisch meisje een musical inspireerde

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een lesbisch meisje een musical inspireerde

Over een week gaat de Nederlandse versie van The Prom in Première. The Prom is een Broadway comedy musical met in de hoofdrol de lesbische Emma. De musical is gebaseerd op een echt gebeurd verhaal.

Musical The Prom

“Het was een meisje uit Mississippi, in 2010, lesbisch en die wilde naar prom met haar vriendin. Maar de ouderen- en docentenraad was daartegen. Het is een rechtszaak geworden en uiteindelijk heeft de raad een prom georganiseerd voor haar”, vertelt musicalregisseur Paul van Ewijk in NOS Met het Oog op Morgen. “maar die bleek nep te zijn. Elders in de stad had de docentenraad een grote prom georganiseerd voor alle andere leerlingen.”

Verhaal

“Dat kwam in de publiciteit terecht en toen zijn popgroepen als Green Day daartegen ten strijde getrokken. Daarom werd het in Amerika een issue, werd het een dusdanig issue en hebben theatermakers dat naar zich toe getrokken en daar een theatervoorstelling van gemaakt.”

Emma

“Het personage Emma is dus lesbisch, 17 jarig meisje. Ze woont in Edgewater, Indiana en ze wil samen met haar vriendin naar the prom, maar dat mag niet”, zegt hoofdrolspeelster Juliette van Tongeren. “Daar stoot ze tegenaan en zij wil eigenlijk als elk koppeltje samen naar het feest kunnen met haar date.”

“In het stadje zijn mensen gelovig en denken ze sowieso: 'ik weet niet hoe het zit met gay zijn.' Het maakt dat ze niet echt vrienden heeft. Ze kan zich daar wel goed tegen weren. Ze is slim en heeft goede opmerkingen. Ze is ook iemand die dingen graag op haar eigen manier doet. Ze staat voor wie ze is.”

Connectie

“Ik voel mezelf altijd een raar eendje in deze wereld, beetje een alien en het is best wel moeilijk om daar je plek in te vinden”, legt van Tongeren uit. “Je zoekt jouw identiteit. Ik ben ook tweeling, dus ik heb sowieso moeten zoeken wie ik ben. Wij zijn zussen, maar jij bent anders dan ik. Wat maakt mij mij? En zo kwam ik er steeds meer achter dat awkward, raar, niet echt duidelijk dat is gewoon wie ik ben en dat is oké.”

“Ik heb ook een aapje rond m’n nek. Ik wilde vroeger een aap zijn en dat speelse is ook waarom ik geniet van dingen. Dat is ook hoe ik in dingen wil staan. Waarom dat ik het belangrijk vind om te vertellen, is omdat ik wil dat iedereen die zich ook zo voelt ook denkt dat het oké is. Het mag op jouw manier, dat is de weg. Het is misschien niet makkelijk, maar dan voel je je zekerder dan als je iets gaat doen en achter iemand aanloopt omdat het de veilige weg is. Uiteindelijk zit je jezelf mee in de weg.”

Eerste hoofdrol

Het is de eerste grote hoofdrol voor Van Tongeren. “Ik ben heel erg gewend vanuit het ensemble dat je met de koortjes meedoet. Je bent op een dag vooral bezig met het instuderen van de muziek en de choreografie. Nu, ja ik zag heel veel bal en we gingen echt samen aan scènes werken. Dingen groeien echt door het te doen en door je een beetje eraan over te geven.”

“Tegelijkertijd moet je alles heel goed kennen. Het is heel veel, dus aan het eind van de week zat mijn hoofd helemaal vol. Dus hoe je normaal thuis komt en denkt: nu moet ik dit on point hebben. Nu dacht ik echt: nou, ik moet mijn hoofd leeg hebben en dan zien we morgen wel weer. Maar het is een hele mooie club. Iedereen heeft respect voor elkaar. Er is vertrouwen. Daar ga ik goed op. Dan kan je ook tegen jezelf zeggen: er gaat sowieso iets mis, het is niet dat je dat expres doet. En zo probeer ik elke keer weer een stukje terrein te winnen en me steeds zekerder te voelen.”

OOG prom

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie