Cultuur & Media
VPRO

Iedereen moet altijd zin hebben in seks

foto: Mijn steks is stuk, VPROfoto: Mijn steks is stuk, VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Iedereen moet altijd zin hebben in seks

Lize Korpershoek maakte een documentaire over haar zin in seks: Mijn seks is Stuk. Want haar behoefde aan seks, binnen een relatie, is 'stuk': die verdwijnt steeds. Ze vertelde over haar documentaire en de films, muziek en kunst die haar inspireren in De Favorieten van Nooit Meer Slapen.

De Favorieten: Lize Korpershoek over haar documentaire 'Mijn seks is stuk'

Nu haar documentaire uit is, wordt Lize overspoelt met reacties: "Het is echt niet normaal hoeveel mensen mij verhalen sturen. Ik kreeg gister 3 reacties per minuut, via Instagram. Ik kreeg bijval, verhalen, tips. Veel mensen laten weten dat ze prettig vinden dat dit onderwerp bespreekbaar wordt. En daar wordt mijn hart heel warm van. Ik had het niet verwacht, dat het zo zou zijn."

Stukke seks?

"Vaak, als ik een tijdje in een relatie zit, heb ik geen behoefte meer aan seks. En ik nam dat altijd maar voor lief, dan dacht ik 'dan is dit dus het einde van de relatie'. Maar nu wilde ik mijn relatie niet stoppen." Reden om haar verdwijnende behoefte te onderzoeken.

Want waar komt die vandaan? "Bij iedereen kan het een andere reden hebben. Bij mij is er iets persoonlijks aan de hand. Er is weinig ruimte geweest voor mijn persoonlijke wil, tijdens mijn jeugd. Ik ging naar bed met mijn eerste vriendje omdat ik dacht 'dat hoort nou eenmaal', en niet omdat ik nou heel erg geil was."

Quote

Ik had seks omdat ik iemand bij me wilde houden, niet omdat ik de fysieke behoefte voelde

Lize Korpershoek

Ze maakt onderscheid tussen emotionele en fysieke behoeftes. "Zo kan emotionele bevestiging absoluut een hele leuke trigger zijn om seks te hebben", vertelt Lize. "Maar als je seks gebruikt om emotionele bevestiging te krijgen – en je die bevestiging op een gegeven moment ook krijgt - dan heb je dus geen seks meer nodig, en dan verdwijnt je zin."

Persoonlijk voor de camera

In Mijn seks is stuk vertelt ze een erg persoonlijk en ook emotioneel beladen verhaal. "Ik had geluk dat ik die camera heel makkelijk kon vergeten. Het enige wat ik merkte was dat ik erdoor zachter werd. Normaal zou ik best boos kunnen worden, uit frustratie. Nu bleef ik zacht en moest ik ook sneller huilen."

Ze vertelt: "Woede komt vaak voort uit verdriet, die woede werd nu overgeslagen en ik kwam meteen bij mijn verdriet. Dat vond ik wel mooi, dat die camera dat veroorzaakte."

Een oplossing?

"Voor mij is het belangrijk dat álle vormen van intimiteit, die je ervaart als seksueel, ook seks zijn. Door deze film heb ik me voor een deel bevrijd van de druk om altijd maar zin te hebben in daadwerkelijke seks. Ik voelde dat kwartje echt vallen: 'Oh mijn seks is niet stuk, mijn seks is gewoon mijn seks. Dit is gewoon mijn manier.' Het klinkt logisch en bijna saai. Maar dat echt voelen, was voor mij heel bevrijdend."

De documentaire Mijn seks is stuk is te zien online te zien via de site van NPO3, 3LAB en YouTube.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie