Cultuur & Media
VPRO

Prinses Arabella laat volgens bedenker zien dat iedereen prinses kan zijn

foto: Mylo Freeman
  1. Nieuwschevron right
  2. Prinses Arabella laat volgens bedenker zien dat iedereen prinses kan zijn

Al zestien jaar laat het personage Prinses Arabella, bedacht en getekend door Mylo Freeman, zien dat iedereen prinses kan zijn, ook zwarte kinderen. Nu zijn de illustraties te bewonderen in een tentoonstelling van de Kunsthal Rotterdam. In Nooit Meer Slapen vertelde Freeman over het ontstaan en groeiend publiek voor de boekenreeks. "Hoe kon het dat ik zelf ook nog nooit had nagedacht over een zwart prinsesje?"

Mylo Freeman (illustrator) - Nooit meer slapen

Alleen maar blond haar en blauwe ogen

"Ik hoorde van een theaterdocent dat zij een toneelstuk had geschreven en de rol van prinses aan een donker meisje wou geven. Het meisje reageerde dat zij de rol niet kon spelen omdat ze een donkere huid en kroes haar had." Freeman vond dit vreselijk om te horen. Blijkbaar had het meisje het idee dat een prinses alleen maar blond haar en blauwe ogen kon hebben.

Maar Freeman was ook verbaasd over haar eigen denkbeelden: "Hoe kon het dat ik zelf ook nog nooit had nagedacht over een zwart prinsesje?" Al snel begreep Freeman wanneer je niet opgroeit met beelden van een zwarte prinses, het blijkbaar ook niet in je opkomt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'We mogen er allemaal zijn'

"Witte kinderen groeien op met beelden van zichzelf op televisie en in boeken. Zwarte kinderen zien voornamelijk witte kinderen en kunnen zich afvragen waar zij zijn in dit geheel." Volgens Freeman moet er meer balans komen, "zo eenvoudig is het". Daarnaast vindt Freeman het belangrijk dat witte kinderen ook leren dat er niet alleen witte prinsessen bestaan.

Dit was het begin van Prinses Arabella. Freeman vertelt: "Ik wou haar een naam geven met een donkere klank: niet Isabella, maar Arabella. Ook vond ik het belangrijk dat haar naam in meerdere landen uitgesproken kon worden. Ook al wist ik niet hoe het zou uitpakken." Inmiddels bestaat de boekenserie uit 12 boeken, is de serie vertaald in 10 talen en heeft Prinses Arabella een eigen muzikaal theaterstuk.

Freeman maakt boeken voor kleuters maar geeft aan dat het belangrijk is dat dit al eerder begint: "Je moet al vroeg beginnen met het idee dat wij hier allemaal mogen zijn, zwart en wit."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie