Cultuur & Media
MAX

Hoe wederopbouwarchitect Jaap Bakema Nederland maakte tot wat het is

foto: Wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wederopbouwarchitect Jaap Bakema Nederland maakte tot wat het is

Het is misschien niet een naam die direct een belletje doet rinkelen: Jaap Bakema. De wederopbouwarchitect is dan ook niet de ontwerper van een iconische brug of wereldberoemd gebouw, maar toch heeft hij een grote invloed gehad op hoe onze leefomgeving er nu uitziet. Annette Janssen schreef de biografie Totale Ruimte, in de voetsporen van een bouwkunstenaar over hem.

De fascinatie voor Bakema ontstond bij Janssen omdat ze zich voor haar werk in andere landen veel bezighield met wederopbouw na conflicten. "Ik besefte dat ik weinig wist over mijn eigen wederopbouwgeschiedenis." Ze kwam erachter dat Bakema na de Tweede Wereldoorlog bij al zijn werk het doel voor ogen had een open samenleving te creëren. "Ik had juist het idee in zo’n samenleving te zijn opgegroeid. Dus het leek me mooi om aan de hand van zijn bouwwerken grip te krijgen op die eigen geschiedenis."

Beton als inspiratie

Veel mensen vinden de wederopbouwarchitectuur lelijk. Het is architectuur met veel beton. "Maar met grauw beton kun je etages openleggen naar de tuin," zei Bakema. Hij was één van die moderne architecten die zich verzetten tegen de schoonheid van de buitenkant alleen. "Dus ja, beton is lelijk, maar kijk eens wat je met de ruimte kan doen", vertelt Annette Janssen. Haar boek ‘Totale ruimte’ is een ode aan Bakema en diens ideeën over wonen, werken en samenleven die overal in Nederlandse steden en dorpen zijn uitgevoerd en ook nu nog onze dagelijkse leefomgeving inkleuren.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie