Cultuur & Media
MAX

Oud repertoire in nieuw jasje populairder dan ooit: het succes van de Tribute-bands

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud repertoire in nieuw jasje populairder dan ooit: het succes van de Tribute-bands

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: tribute bands als Fleetwood Back, Earth Wind For Hire en Amy Housewine. Ook het SBS-programma The Tribute: Battle of the Bands draagt bij aan die populariteit. Deelnemer Mike Ott van de tribute band Bee Gees Forever keek als kind al dvd’s van zijn favoriete band, vertelt hij in Villa VdB.

Oud repertoire in nieuw jasje populairder dan ooit: het succes van de Tribute-bands

"Ik luisterde als jong ventje al heel veel naar de Bee Gees", zegt Ott. Het kostte hem wel jaren om de hoge stem van Barry Gibb te evenaren. "Ik heb heel hard geoefend en het kost me gelukkig steeds minder moeite, maar dat was wel even aanpoten. Dan voerde ik een gesprek met mezelf en antwoordde met een hoog stemmetje, zoals die van de Bee Gees."

Steeds betere tribute- en coverbands

Peter Sanders, directeur van Paaspop en Tribute-land, boekt veel tribute bands en let daarbij vooral op hoe het klinkt. "Als bandleden niet echt op de originele muzikanten lijken, maar verder wel heel goed zijn vind ik dat belangrijker. Ik denk dat er ook veel verschil zit in wat de originele act is. Ik ben zelf U2-fan maar Bono imiteren dat is echt een vak apart. Dan kom je maar zelden goeie imitators tegen."

De kwaliteit van tribute- en coverbands is wel heel erg verbeterd de laatste jaren, denkt Sanders. "Het lijkt wel of er een compleet nieuwe mainstream doelgroep in Nederland wakker is geworden die het helemaal te gek vindt en tickets koopt voor de Ziggo Dome om een tribute act te zien."

Dat kan leadzanger van Bee Gees Forever Mike Ott beamen. "We weten niet wat ons overkomt. Er zijn sinds december honderd shows bijgekomen sinds we meedoen aan het tv-programma The Tribute: Battle of the Bands." En dat terwijl Mike in het gewone leven ook nog stukadoor is. "Er blijven niet veel dagen over", lacht hij.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie