Cultuur & Media
KRO-NCRV

Belangrijke collectie Barokke schilderijen te koop 'Veel bloed en afgehakte hoofden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belangrijke collectie Barokke schilderijen te koop 'Veel bloed en afgehakte hoofden'

Een unieke schilderijen-veiling die het hart van menig kunstliefhebber op hol doet slaan: vandaag gaat bij Sotheby's in New York een van de belangrijkste collecties barokke kunst ooit onder de hamer. Kunsthandelaar Jop Ubbens vertelt erover bij Spraakmakers.

Bij schuld, sterven of een scheiding komt de veilingmeester om de hoek kijken, zegt Ubens met lichte ironie. En dat is ook hier het geval. "David Fish en Rachel Davidson zijn gescheiden en dan moet er gewoon geld op de plank. Hun collectie in z'n geheel schijnt rond de 200 miljoen dollar waard te zijn."

De collectie die vandaag geveild wordt, bestaat uit tien werken van bijvoorbeeld Valentin de Boulogne, Georges de la Tour en zelfs een werk van de Vlaamse schilder Rubens. "Als je deze schilderijen bij elkaar optelt, komt je ongeveer op 44-45 miljoen dollar", zegt Ubbens, oud-directeur en veilingmeester bij Christie’s en tegenwoordig kunsthandelaar en bemiddelaar.

Afgehakte hoofden

Het gaat om barokke kunst. En dat is bijzonder, legt hij uit. "Je ziet niet zo veel verzamelaars die alleen maar zeventiende eeuw en dan ook nog barok verzamelen." Wat is er zo mooi aan? "Het is dynamisch, bombastisch, theatraal. Vaak grote doeken met veel bijbels geweld: bloed en afgehakte hoofden. Alles wat de heiligen zo heilig maakt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie