Cultuur & Media
AVROTROS

Emmanuel Ohene Boafo is jongste Louis d’Or-winnaar: 'Mijn vader wilde eerst niet dat ik ging acteren'

foto: Gordon Meulemanfoto: Gordon Meuleman
  1. Nieuwschevron right
  2. Emmanuel Ohene Boafo is jongste Louis d’Or-winnaar: 'Mijn vader wilde eerst niet dat ik ging acteren'

Hij is de jongste acteur ooit die de prestigieuze Louis d'Or won: Emmanuel Ohene Boafo, voor zijn rol in de Engelstalige monoloog Sea Wall. En nu, een maand later, zijn de ambities er zeker niet minder op. Hij verlaat binnenkort zijn vaste stek, het Nationale Theater, om zijn internationale ambities waar te kunnen maken. 'Ik wil de grote verhalen vertellen', zegt hij in Humberto.

Acteur Emmanuel Ohene Boafo won de prestigieuze Louis d'Or

De acteur won in september de Louis d’Or, als jongste ooit. ''Toen het juryrapport werd voorgelezen, besefte ik: dit gaat over mij'', zegt Ohene Boafo. ''Ik kon het niet geloven, en nu kan ik er pas een beetje van genieten.''

Acteur worden zat er niet in

Ohene Boafo legde een lange weg af om zover te komen. Zijn wens om op te planken te staan uitte hij al als achttienjarige in het programma Puberruil. Iets dat door zijn vader niet altijd in dank werd afgenomen. "Hij is vanuit Ghana hier naartoe gekomen, hij had een droom voor zijn kinderen. Je wordt advocaat, dokter. Een acteur worden, dat zit er echt niet in", vertelt de Louis D’Or-winnaar.

"Door de discussies en ruzies die we daarover hebben gehad, begrijp ik nu dat hij het beste wilde voor mij, dat ik geld zou maken. Het was moeilijk om te accepteren voor hem, maar hij deed het uiteindelijk wel. Daarvoor wilde ik hem bedanken in mijn speech toen ik de Louis D’Or won."

Internationaal

Inmiddels gaan de dromen verder: Ohene Boafo wil de grens over. "De grotere verhalen die er nog liggen, daar wil ik aan meedoen. Veel Afrikaanse verhalen, zoals dat van Kwame Nkrumah, vrijheidsstichter van Ghana. Ik hou van de grote drama’s, ook de Amerikaanse drama’s. Alles wat het vak mij te bieden heeft, wil ik van proeven. Er zijn zoveel verhalen waar we mee te maken hebben."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie