Cultuur & Media
NOS

Aural Spaces brengt 4D-muziek naar het Concertgebouw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aural Spaces brengt 4D-muziek naar het Concertgebouw

Komend weekend staat 4D-geluid centraal in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, op het festival Aural Spaces. De klassieke concertzaal wordt omgebouwd, de stoelen worden eruit gehaald en er komen 41 bijzondere speakers in te staan. In NOS Met het Oog op Morgen vertellen initiatiefnemers Salvador Breed en Poul Holleman wat het publiek kan verwachten dit weekend.

Geluid ontdekken

Holleman, één van de initiatiefnemers van Aural Spaces vertelt wat de bezoekers zoal te horen krijgen op het festival. "Als je straks de zaal binnenloopt bij een van de luistersessies of concerten, dan komt het geluid van alle kanten. Je kunt zitten, liggen of rondlopen en eigenlijk op zoek naar geluiden die zich bevinden in verschillende plekken in de ruimte. Dat kan heel abstract en elektronisch zijn, maar we hebben ook liveconcerten met bijvoorbeeld harp en cello. Dus het is heel gevarieerd."

Dat gebeurt allemaal met zogenaamde omnidirectionele speakers. "Dat is niet de klassieke speaker die gericht geluid afspeelt zoals we dat gewend zijn, maar deze speaker speelt geluid omnidirectioneel af. Bij deze speakers blijft het geluid ook mooi als je eromheen loopt, en wordt het niet vervormd. We vragen eigenlijk van de luisteraars om het geluid te ontdekken door de ruimte." aldus Holleman.

Andere luisterervaring

Componist Salvador Breed vertelt over de luisterervaring die deze muziekvorm met zich meebrengt. "Het systeem wat we hier gebruiken maakt het mogelijk om geluiden op alle mogelijke plekken te gebruiken en te laten horen. Hierdoor kan ik heel vrij werken met klank en echt een soort wereld te creëren waarin mensen vrijuit kunnen bewegen. Het is daardoor ook wel echt een andere manier van componeren."

De muziek verschilt niet per se door de ruimte, maar de manier waarop klanken binnenkomen wel, zegt Breed: "Het is bijna een soort architectuur van muziek, dus het kan per plek verschillen op welke manier het geluid naar je toe komt, en dus ook op welke manier dat klinkt."

Aural Spaces is vanaf vrijdag 16 december tot en met zondag 18 december te horen in het Concertgebouw.

Vierdimensionaal geluid in het Concertgebouw

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie