Cultuur & Media
AVROTROS

Concertgebouworkest speelt (op afstand) weer samen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Concertgebouworkest speelt (op afstand) weer samen

Eindelijk mogen ze weer: het Concertgebouworkest. Weliswaar nog zonder publiek, maar de musici komen vanaf vanavond weer bij elkaar voor concerten. Op gepaste afstand worden stukken gespeeld die door het publiek vanuit huis kunnen worden bekeken. Solotrombonist Jörgen van Rijen verheugt zich: "Muziek maken valt of staat met de interactie met je mede-musici en het publiek", vertelt hij bij Stax & Toine.

Van Rijen heeft thuis wel wat gespeeld en lesgegeven via Zoom, maar niks haalt het bij live optreden. "Als musicus leef je voor de muziek. Online kan er wel wat, maar echt samen spelen lukt niet, daar moet je voor bij elkaar zijn. Het gaat om die interactie, en de gevoelens die je daarmee kunt overbrengen."

Concertgebouworkest speelt weer samen

Dicht op elkaar

Normaal gesproken zit een orkest dicht op elkaar. Dat heeft allerlei praktische redenen. "Je moet elkaar goed kunnen horen. Je reageert constant op elkaar. Daardoor speel je zuiver, gelijk, en met dezelfde lengte van de noten", legt Van Rijen uit.

Sowieso wordt er in een orkest altijd al rekening gehouden met de snelheid van geluid. Om het muziekstuk precies gelijk bij het publiek te krijgen, speelt Van Rijen op een specifieke manier. "Ik zit als trombonist achter in het orkest, dus ik moet eigenlijk normaal gesproken ook al iets te vroeg spelen. Daar ben je wel aan gewend, maar nu we in deze 'coronasetting' verder van elkaar zitten, wordt dat wel lastiger."

Blij verrast

En hoewel het even puzzelen was, valt het resultaat Van Rijen ontzettend mee. "We zijn blij verrast. Als je de hele symfonie hoort, zul je momenten horen dat het iets ongelijker is dan anders. We hebben tijdens de repetities al gemerkt dat het ondanks al het ongemak, toch gewoon kan. Dat was wel een prettige constatering. Dat betekent namelijk dat we de komende tijd gewoon wel een orkest kunnen zijn."

Daar komen nog wel wat praktische problemen bij, legt Van Rijen uit. "De strijkers lezen normaal gesproken met z’n tweeën van één partij. Als de strijkers hun bladzijde moeten omslaan, kan een van de twee dus doorspelen. Iedereen heeft nu dus z’n eigen lessenaar of een tablet."

Testjes

Daarnaast heeft het orkest ook nog wat testjes uitgevoerd om te kijken hoe gevaarlijk het blazen eigenlijk is. Trombonist Van Rijen heeft via zijn trompet de kaars proberen uit te blazen. "Dat lukte mij met geen mogelijkheid. En ook een andere test liet ziet dat ik weinig lucht verplaats met mijn trombone: ik kreeg de stoom van een bak met heet water niet weggeblazen…"

De concerten zijn - ook voor de veiligheid - voorlopig nog even zonder publiek. Liefhebbers kunnen wel meekijken via de site van het Concertgebouworkest, YouTube of Facebook.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie