Cultuur & Media

Zo krijg je een goede band met je puber: drie tips!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo krijg je een goede band met je puber: drie tips!

"Het is van belang veel aandacht te besteden aan puberhechting", zegt therapeut en coach Meta Herman de Groot in MISCHA!. Hoe moet je omgaan met je opstandige puber? In dit artikel lees je drie tips!

#268 - Meta Herman de Groot - MISCHA!

Herman de Groot publiceerde onlangs het boek Ik moet toch ook mijn klootzakje kwijt, over de relatie tussen ouders en pubers. In MISCHA! geeft ze goede raad aan ouders en hun kroost:

Tip 1: Praat eens niet over school!

Veel gesprekken met pubers gaan over school en presteren, ziet Herman de Groot. "Dat vinden pubers heel vervelend. Dan sluiten ze zich af." Het is beter om op een gelijkwaardig niveau met ze te praten, tipt de coach, in een open gesprek. Dat kan dan gaan over de wereldproblematiek, het klimaat, de oorlog.

Tip 2: Angst is de meest overgedragen emotie, wees je daarvan bewust

Herman de Groot ziet dat angst de meest overgedragen emotie is. "Ik denk dat het een oerwet is. Een moeder draagt een kind negen maanden, en wil niet dat het iets overkomt. Ze wil gerustgesteld worden. Bij een vader is het voorwaardelijker: laat maar zien wat je kan." Volgens Herman de Groot kan overbezorgdheid tot verwijdering leiden. "Kinderen vinden het namelijk heel vervelend. Vooral pubers. Ze zijn allergisch voor de angst voor een ander, willen die niet overnemen."

Tip 3: Houd ze vast voor je ze loslaat en zorg voor hechting

Volgens Herman de Groot is de angst om verlaten te worden groot, en zijn juist pubers daar extra gevoelig voor. Ze benadrukt het belang van puberhechting. "Ze zijn alles aan het ontdekken en zijn heel onzeker. Hechting is dan extra belangrijk, omdat ze dan weten: ik maak fouten, ik doe soms raar, ik gedraag me niet altijd zoals mijn ouders wensen, maar ik weet dat ze van me houden, dat ze me horen en dat ze me zien."

#268 - Meta Herman de Groot - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie