Cultuur & Media

Wimie Wilhelm speelt haar grootste rol achter de schermen

NTR
foto: Wimie Wilhelmfoto: Wimie Wilhelm
  1. Nieuwschevron right
  2. Wimie Wilhelm speelt haar grootste rol achter de schermen

Brigitte Kaandorp, Richard Groenendijk, Rayen Panday, Eva Crutzen, Jorgen Raymann, Marcel Harteveld, Fuad Hassen, Soundos El Ahmadi en Janneke de Bijl. Een reeks cabaretiers voor wie Wimie Wilhelm regie doet. Van volleerde cabaretiers tot groene blaadjes. "Vertrouwen is het allerbelangrijkste", vertelt de regisseur in Kunststof.

Ontstaan cabaretregisseur

Wimie vertelt hoe haar rol als regisseur begon: "Mijn leermeester regisseur Mathijs Rumke, helaas veel te vroeg overleden, vroeg mij ooit om een deel van een toneelstuk te regisseren op locatie. Dat vond ik leuk en ik ben het door de jaren heen steeds vaker gaan doen. Eerst kleine dingetjes, later steeds meer workshops en mensen helpen vanuit het Gronings- en Leids cabaretfestival en Amsterdams Kleinkunst Festival.

Fijn ook dat ik zelf dan niet hoefde. Heel fijn om in een theater te zijn en dan niet de planken op te hoeven. Ik vind het heel fijn om achter de schermen het werk te doen."

Quote

Als regisseur ben ik veel geduldiger dan als acteur

Wimie Wilhelm

"Als regisseur kan ik echt maandenlang met mensen bezig zijn, terwijl ik allang weet dat het anders moet. En daar heb ik dan dat geduld voor. Je moet het spel slim spelen. Er zijn met jou tachtig of vijfhonderd mensen die ook ergens die avond om half negen in de coulissen staan om op te gaan. Dus je moet je wel onderscheiden. Dat is natuurlijk moeilijk."

Quote

Wimie is als een tweede moeder voor mij

Rayen Panday

Wimie is als een moederfiguur voor veel mensen met wie ze werkt. Rayen Panday: "Ik heb met heel veel mensen een vriendschappelijke band", reageert de regisseur. "Ik weet veel van ze en zij ook van mij. We kennen elkaars eigenaardigheden en valkuilen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie