Cultuur & Media
NTR

Koos Buster zorgde voor een keramiekrenaissance in Nederland

foto: Koos Buster
  1. Nieuwschevron right
  2. Koos Buster zorgde voor een keramiekrenaissance in Nederland

Koos Buster (1991) stormde de Nederlandse Kunstwereld binnen in 2018 met de presentatie van het Grote Koos Buster Museum, zijn afstudeerpresentatie aan de Gerrit Rietveld Academie. Het zorgde voor een keramiekrenaissance in Nederland, en Buster werd beëdigd als Minister van Keramische Zaken. Zijn bekendste werken zijn een keramische waterkoeler, Canta, scooter en de serie sierborden van bijna alles wat hij niet leuk vindt. "Ik probeer met het mijn werk het leven leuker te maken", vertelt de kunstenaar in Kunststof.

Koos Buster, keramiekkunstenaar - Kunststof

De perfecte lulligheid

In zijn werk is hij altijd op zoek naar de perfecte lulligheid of iets onzinnigs dat het verdient om gevierd te worden. Koos Buster kleit graag alledaagse zaken om het object zelf te vieren. "Een brandblusser mag van mij meer aandacht krijgen, je loopt er heel vaak langs, maar je geeft er nooit aandacht aan.

Ik vind het leuk om kunst te maken van dingen die in elk museum hangen, maar die daar niet zijn als kunstobjecten. Nu is het ineens kunst, omdat het van een ander materiaal gemaakt is. Ik zeg eigenlijk tegen een object dat het er mag zijn. Daarom zet ik het in de schijnwerpers."

Viering van wat je niet leuk vindt

Zijn werk is geëxposeerd in verschillende musea, zoals het Glasmuseum, Museum Beelden aan Zee en het Frans Hals Museum. Na zijn afstuderen toonde Buster zijn werk ook in verschillende galerieën, waaronder Fons Welters en Galerie Fleur & Wouter. Inmiddels is zijn kunst opgenomen in diverse particuliere en bedrijfscollecties, waaronder die van AkzoNobel en Allen & Overy.

Ander werk van Buster zijn de witte borden, met gouden randen en blauwe teksten of tekeningen. "De sierborden zijn een viering van bijna alles wat ik niet leuk vind. Waar je normaal een sierbord ophangt van iets wat je leuk vindt, wilde ik dat omdraaien en de dingen vieren die ik niet leuk vind. Van ging naar 9/11 tot een glas melk. Of Burger King en VanMoof fietsen. Het is een doorgaande serie, er blijft werk bij komen."

foto: Sierbord van Koos Buster

'Ik haal mijn levenslust uit mijn werklust'

"Ik probeer met het mijn werk het leven leuker te maken." Werklust betekent voor Buster levenslust. "Aan werken zit een heel duidelijk doel vast. Ik haal mijn levenslust uit mijn werklust. Hard werken vind ik gewoon heel leuk. Ik heb niets met mediteren. Voor mij werkt het niet.

Ik kan juist heel goed mediteren als ik in mijn studio ben. Dan ben ik alleen maar met mijn werk bezig en kan ik alles voorbij laten gaan. Juist in een soort van reuring krijg ik rust. Ik heb een enorme maakdrift, ik loop altijd achter op mijn kleilijst. Ideeën uit mijn hoofd echt maken, geeft me energie en levensdrang."

Kunstenaar als aanwijsstok

'Het leven is geen feest, maar je kunt wel slingers ophangen', is een van de quotes op de borden Buster. "Het maken zelf zijn voor mij de slingers die ik ophang in mijn leven.

Kunst is gekkigheid die ik als kunstenaar wil delen. Als ik iets moois of interessants gemaakt heb, wil ik het aan de mensen laten zien. Ik zie een kunstenaar als een aanwijsstok die thema's aanwijst die voor hemzelf belangrijk zijn. Met mijn werk maak ik verhalen en theater om mensen te beroeren en mezelf te verbazen. Ik gun mensen een glimlach als ze naar mijn werk kijken."

foto: Keramiek van Koos Buster

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie