Cultuur & Media

2 jaar #metoo: 'Slachtoffers worden nog steeds harder gestraft dan daders'

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 2 jaar #metoo: 'Slachtoffers worden nog steeds harder gestraft dan daders'

Onderzoeksjournalist Ronan Farrow zette alles op alles om Hollywoods bekendste producer Harvey Weinstein ten val te brengen. Vandaag verschijnt zijn boek 'Catch and Kill' over hoe moeilijk dat was. Het is precies twee jaar geleden dat de #metoo viral ging. Voor die gelegenheid worden niet alleen boeken uitgebracht. Ook is er wéér een bekentenis uit Hollywood. Genoeg om te bespreken dus in De Nieuws BV.

Na 'She said' van twee New York Times-journalisten verschijnt nu het langverwachte boek van Ferrow. "Het leest als een thriller", aldus NRC-journalist Joyce Roodnat. "In het boek lees je niet alleen hoe Weinstein het de vrouwen moeilijk maakte, maar ook hoe hij een heel tv-station als NBC kon chanteren."

Farrow wordt ontslagen bij NBC en publiceert zijn verhaal over Weinstein uiteindelijk bij The New Yorker. Hij krijgt er de belangrijke journalistieke Pulitzer Prize voor. "Het is onvoorstelbaar om te lezen hoe Farrow niet alleen door Weinstein maar dus ook door zijn eigen werkgever wordt tegengewerkt", aldus Roodnat.

Naast het boek verschijnt vandaag ook een bijzondere aflevering van de podcast 'Sorry not sorry' van Alyssa Milano. De actrice was niet degene die #metoo bedacht, dat was de activiste Tarana Burke, maar wél degene die de hashtag viral liet gaan. In de aflevering die vannacht online ging vertelt ze voor het eerst openlijk haar '#metoo Hollywood' verhaal.

Verkracht op de filmset

"Ook al is het twintig jaar geleden gebeurd, het is nog steeds heel pijnlijk om hier over te vertellen", zegt Milano. De actrice vertelt hoe op een filmset, met draaiende camera's, een oudere man tijdens een sex-scene zijn vingers bij haar naar binnenbrengt. "Ik ben overstuur weggerend. Maar ik ben later, onder druk van de regisseur, toch weer teruggekeerd om de scene af te maken."

Milano, die aan de wieg stond van #metoo beweging, maakt de naam van de acteur niet bekend. "En dat is hartverscheurend", vindt Roodnat. "Maar ook te begrijpen", vult Volkskrant-filmjournalist Floortje Smit aan. "Ze zou daar enorm van in de moeilijkheden kunnen komen. Denk aan bijvoorbeeld rechtszakenmensen en mensen die haar verhaal in twijfel trekken."

Quote

#metoo is een historisch keerpunt

Floortje Smit

Een historisch keerpunt

Dat zelfs Milano niet durft te zeggen wie de dader is, laat zien dat er nog veel moet gebeuren, vindt Roodnat. "Zolang ze niet kan zeggen wie dit heeft gedaan, zijn andere vrouwen nog in gevaar. Meestal zit er een patroon in bij dit soort machtsmisbruik. Victim blaming (het slachtoffer de schuld geven) is nog steeds een groot probleem."

Toch heeft #metoo veel teweeg gebracht, aldus Smit. "#Metoo is een historisch keerpunt. Het heeft verandering gebracht aan het slachtofferschap. Drie jaar geleden was tegen Alyssa Milano gezegd dat ze 'niet zo flauw moest doen'. Of 'zich niet zo moest aanstellen'. Nu geloven we haar verhaal. En dat is te danken aan #metoo."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie