Cultuur & Media
KRO-NCRV

De schrijver die steeds meer op de egel gaat lijken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De schrijver die steeds meer op de egel gaat lijken

Schrijver en dichter Toon Tellegen is vooral beroemd om zijn verhalen met dieren. De avonturen van de eekhoorn of de mier. De afgelopen tien jaar vereenzelvigt hij zich steeds meer met de egel, vertelt hij aan Frits Spits in De Taalstaat.

Video niet beschikbaar

Hoewel hij het naar eigen zeggen probeert te vermijden, heeft Tellegen de laatste tijd steeds meer sympathie voor de egel gekregen. "Hij woont in een huisje en zit daar te tobben, maar is eigenlijk best tevreden."

De egel wil eigenlijk wél bezoek krijgen, maar eigenlijk ook liever niet. "Niets maakt hem tevredener dan met één iemand een kopje thee te drinken en dat die dan ook weer weggaat."

Niemand heeft de macht

Tellegen creëert in boeken zoals De eenzaamheid van de egel uit 2006 een wereld waarin ieder dier even groot is. "Het is een hele duidelijke wereld. Ze leven naast elkaar, geen hiërarchie en niemand heeft de macht."

Hij vindt het gemakkelijker om over dieren te schrijven dan over mensen, hoewel de dieren menselijke eigenschappen hebben. "Aan de eekhoorn hoef ik niets toe te voegen. Ik hoef niet uit te leggen hoe hij verschilt van de andere dieren." Van elk dier in de verhalen van Tellegen, is er daarom ook maar ééntje.

Improvisaties zoals jazzmuziek

De bijna tachtigjarige Tellegen, die naast schrijver ook arts is, begon met het vertellen van dierenverhalen aan zijn dochter. Hij verzon ze ter plekke, op de bedrand. "Zij koos het onderwerp en zij koos de eekhoorn." Tellegen noemt zijn schrijfsels 'improvisaties' en kan zich wel in de vergelijking met jazzmuziek vinden, waarbij je ook vaak improvisaties hoort op een thema.

In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek maar hij schrijft ook poëzie en proza voor volwassenen. Hij won verschillende prijzen. Zijn kinderverhalen zijn vaak filosofisch, maar dat is niet vooropgezet, aldus Tellegen. "Daar denk ik niet over na, maar als dat zo is, dan is dat een aardig gevolg."

Zijn kinderboek Misschien wisten zij alles. 214 verhalen over de eekhoorn en de andere dieren, staat op De Boekenlijst van De Taalstaat.

Toon Tellegen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie