Cultuur & Media
NTRVPRO

'Ik zou het ondraaglijk vinden om het contact met jou op te geven'

foto: Maartje Duinfoto: Maartje Duin
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik zou het ondraaglijk vinden om het contact met jou op te geven'

"Alleen zijn als vorm van behaaglijkheid." Dat vond Drs. P. Maar ondanks dat onderhield hij tot op hoge leeftijd bijzondere contacten. Eén daarvan was met radiomaker Maartje Duin. Zij woonde als student bij de Doctorandus om de hoek. Tussen hen ontstond een bijzondere vriendschap. In de opnames van hun laatste gesprekken laat Drs. P zich van een zeldzaam persoonlijke kant zien…

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de taalkunstenaar werd geboren.

Het begin…

"Ik was een keurig corpsmeisje en schreef liedjes voor het corps. Ik ging te rade bij de grote meesters, boeken en CD’s. En toen dacht ik 'He, dat is die gekke buurman!'" Ze sprak hem aan en hij gaf haar zijn adres. Ze stuurde hem een gedicht.

Drs. P.: "Ja, dat gebeurt mij vrij dikwijls. Dat ik word herkend en word aangesproken op straat. Zelfs door mensen die ik niet ken. Maar het gebeurt me niet vaak dat ik een lofdicht krijg. Dit was iets nieuws voor me."

Het was het begin van een bijzondere vriendschap.

Een bijzondere band

Het was een ontspannen verstandhouding. Wederzijdse liefde voor taal, humor en reizen verbond hen. “Het doet mij goed dat ik je kan vermaken: diepgaand en persoonlijk vermaak,” vond Drs. P.

Maartje Duin sloot zich hier volledig bij aan: "De ontmoetingen met Drs. P. betekenden zoveel voor me. Ik voelde me in die tijd gewoon hartstikke eenzaam, met de liefde en met werk liep het stroef, wilde het niet echt lukken."

Ze schreven elkaar brieven, spraken met elkaar af. Maar op een gegeven moment kon Drs. P. zijn naderende einde niet langer ontkennen: "Iedere avond als ik ga slapen dan hoop ik niet meer wakker te worden, ‘s morgens vindt dan de teleurstelling plaats. Maar daarna komt weer een avond, dus er blijft hoop."

Quote

Niet dat ik erg neerslachtig ben, dat ik alles haat of verwerp, maar ik vind dat het wel genoeg is, deze leeftijd.

<span style="display: inline !important; float: none; background-color: #ffffff; color: #3c3c3c; font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; font-size: 17px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-decoration: none; text-indent: 0px; text-transform: none; -webkit-text-stroke-width: 0px; white-space: normal; word-spacing: 0px;">Doctorandus</span> P.

Maartje Duin: "Ik was opzoek naar overeenkomsten. Hij stuurde steeds meer signalen van een naderend afscheid. Hij zag dat de voorstelling over was. Dat we beiden onze weg moesten gaan." En dat gebeurde. Op 13 juni 2015 overleed Drs. P. Maartje Duin maakte met het bewaarde materiaal deze radiodocumentaire.

Drs. P., wie was dat ook alweer?

Heinz Hermann Polzer werd geboren in 1919 en overleed op 13 juni 2015. Hij kreeg de bijnaam Drs. P. Hij had daadwerkelijk de academische titel 'Doctorandus' in de economie, maar was daarnaast schrijver, dichter, cabaretier, pianist en zanger van zijn zelfgeschreven liedjes. Hij trad zijn leven lang op in theaters en cafés. Een van zijn bekendste nummers is 'Dodenrit'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer documentaires?

Elke zondag wordt er tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uitgezonden. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via de podcastapps, iTunes en Stitcher.

Deze radiodocumentaire werd eerder uitgezonden in november 2015.

Ster advertentie
Ster advertentie