Cultuur & Media
NOS

Documentaire toont verhalen uit eerste lingeriewinkel in Noord-Irakese stad

foto: Up to G-Cupfoto: Up to G-Cup
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire toont verhalen uit eerste lingeriewinkel in Noord-Irakese stad

De film 'Up to G-Cup' won vrijdagavond op het Gouden Kalveren-gala de prijs van de Nederlandse filmkritiek. De documentaire gaat over de eerste lingeriezaak in de Noord-Irakese stad Suleimaniya. In je film vertellen vrouwen over hun leven terwijl ze ondergoed passen in de lingeriewinkel, die is opgericht door de Koerdisch-Nederlandse Shapol Majid. De filmmaker Jacqueline van Vugt is te gast.

Benauwend

Van Vugt vertelt dat in deze streek niet alleen de mannen elkaar bepaalde regels rondom seksualiteit opleggen, maar dat de vrouwen dat ook bij elkaar doen. "Vrouwen hebben ook een hele sterke machtspositie over elkaar. Men bepaalt altijd voor de ander wat ze moeten doen. Dat vond ik heel benauwend."

"Ik hoorde over dit verhaal, en was erg benieuwd wat die vrouwen nu echt bezighoudt."

Gat in de markt

De lingeriewinkel van Shapol Majid is de eerste die hier geopend werd. "Er waren wel lingeriestalletjes op de markt, maar daar kun je niet passen. Daar heb je ook vaan kleinere bh's uit Turkije en China. Maar vrouwen in deze regio hebben vaak grote borsten, dus het was echt een gat in de markt."

De seksualiteit is nog erg onderdrukt, merkt Van Vugt. "Er wordt vooral ook heel weinig over gesproken, maar er komt ook nog veel besnijdenis voor. Dit gebeurt vaak ook zelfs door de vrouwen bij elkaar." In de winkel waren de dames redelijk openhartig. "Ik denk juist doordat we Nederlands waren, dat mensen opener naar ons waren."

De film Up to G-Cup is op 2 november te zien bij de EO.

Ster advertentie
Ster advertentie