Cultuur & Media
NTR

Yvette van Boven weet raad met etensrestjes: 'Je gooit toch geen eten weg!'

foto: Yvette van Boven
  1. Nieuwschevron right
  2. Yvette van Boven weet raad met etensrestjes: 'Je gooit toch geen eten weg!'

Yvette van Boven is (culinair) schrijver, kok, illustrator, vormgever en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken en is bekend van diverse kookprogramma's op televisie. In Mangiare! vertelt ze over haar nieuwe kookboek 'Van Bovens leftovers' en laat zien dat eten weggooien eeuwig zonde is: van elk restje valt de volgende dag wel iets lekkers te maken.


Mangiare! Over Van Bovens Leftovers en rauwmelkse kazen - Mangiare!

'Je gooit toch geen eten weg!'

Yvette Van Boven gooit nooit eten weg. Goed eten weggooien is namelijk eeuwig zonde. Van elk restje valt de volgende dag wel iets lekkers te maken, dus geeft ze voor elk recept ook een smakelijke tweede bestemming.

"Ik bedenk altijd een manier om de restanten van het avondeten de volgende dag te verwerken in de lunch. Het is gewoon een mindset. Je gooit toch niets weg! Ik vind dat echt onzin. Soms maak ik zelfs juist iets extra, dan kan ik daar de volgende dag weer iets nieuws van maken."

Sinds een aantal jaren bedenkt Yvette van Boven voor Volkskrant Magazine wekelijks een seizoensrecept plus een tip om de restjes mee op te maken. Die columns en rond de 200 recepten uit haar wekelijkse rubriek zijn nu gebundeld in 'Van Bovens leftovers'. Met de kenmerkende receptuur, voorzien van meerdere geïllustreerde tips en informatie, én het door haarzelf gefotografeerde gerecht.

Zelf doen

Zet een aantal van Van Bovens succesvolle kookboeken op een rij, Home Made, Home Sweet Home en Home Made Basics en je ziet: Home Made is haar trademark. Zelf Doen zou daar een goede vertaling van kunnen zijn; de kick zit er voor haar in om anderen te laten weten hoe makkelijk je iets zelf kunt maken. Maar ook om daadwerkelijk alles zelf te doen.

Zelf bedenken, zelf maken, tekenen, vormgeven en zelf naar de uitgever gaan, zelf naar de drukker vliegen, zelf controleren. "Je zou me inderdaad control freak kunnen noemen. Ik vind het gewoon leuker om het zelf te doen. Omdat het een uitdaging is en omdat ik er heel veel van leer. Ik geloof dat je daar beter van wordt, je gaat veel beter over dingen nadenken.

Ik denk vaak als ik iets in mijn hoofd heb, voordat ik dat heb uitgelegd, heb ik het tien zo snel zelf gedaan. Dan denk ik, ik doe het zelf wel even. Als die 'ik doe het zelf wel evens' tellen wel een beetje op. Soms is het inderdaad veel."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie