Cultuur & Media
KRO-NCRV

Persconferentie Rutte: 'Het nieuws is te belangrijk om te speculeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persconferentie Rutte: 'Het nieuws is te belangrijk om te speculeren'

Hoofdredacteur van NU.nl Gert-Jaap Hoekman denkt dat de persconferentie van het kabinet vanavond één van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van het jaar wordt. Zó belangrijk, dat hij terughoudend is met speculatie over de uitkomsten op 'zijn' nieuwsplatform NU.nl.

Media staan in de startblokken en de hele week zijn er al voorbeschouwingen en analyses te horen en te zien. Hij vergelijkt het met een voetbalwedstrijd waarbij iedereen nu al wil weten wat de opstelling is, máár: "Het is veel onschuldiger om te speculeren over wie er linksback gaat staan."

Verschillende verhalen

Het advies dat de veiligheidsregio’s aan het kabinet brengen, was uitgelekt. De conclusies die daar mogelijk aan verbonden worden verschilde per medium. Als hoofdredacteur en nieuwsconsument heeft hij ook de analyses van collega’s gezien. Zo keek hij gisterenavond naar Nieuwsuur, het RTL Nieuws en las hij Trouw. "Je leest drie verschillende verhalen."

Ook zegt deze uitgelekte informatie nog weinig. Arjan Noorlander zei bij Nieuwsuur bijvoorbeeld dat het erop lijkt dat de basisscholen in mei weer open gaan. Hoekman: "Wat is in mei? 7 mei of 30 mei?"

Strategie

NU.nl bereidt zich voor op vanavond door in de berichtgeving te benadrukken wat de belangrijkste criteria zijn voor Rutte en het kabinet om te beoordelen wat de toekomstige maatregelen moeten zijn. "Dat zijn de verspreidingsgraad, de toestand op de ic’s en of er wel of geen app is."

Ook blikken ze terug op eerdere uitspraken van de premier. "Hij tempert de verwachtingen. Dat doet hij niet voor niets, daar zit een strategie achter."

'Ga naar bed joh'

Toch merkt Hoekman dat ook hij behoefte heeft aan duidelijkheid. Toen er gisteren weer een speculatie binnenkwam over het wel of niet laten doorgaan van evenementen, vroeg hij zich meteen af waarom het niet op NU.nl stond. "Dan ben ik superblij met iemand van de redactie die zegt: Gert-Jaap, ga gewoon naar bed joh. Nog één nachtje slapen, morgen hoor je het."Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie