Cultuur & Media
NOS

Vriendschap in taal: schrijvers Antjie Krog en Christine Otten over het Afrikaans

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendschap in taal: schrijvers Antjie Krog en Christine Otten over het Afrikaans

Het festival voor het Afrikaans verwelkomt een divers publiek om de pracht van de Afrikaanse cultuur te ontdekken. De vriendschap tussen de Zuid-Afrikaanse schrijfster Antjie Krog en haar Nederlandse collega Christine Otten wordt mede gevormd door hun band met het Afrikaans, een taal die een cruciale rol speelt in hun relatie en creatieve expressie.

"Het Afrikaans is een taal doordrenkt van geschiedenis en emotie", deelt Krog. "Het is de stem van mijn land, een rijkdom van uitdrukking die diep geworteld is in onze identiteit." Otten, die een diepgaande band heeft met Krog, onthult haar fascinatie voor een specifiek woord uit het Afrikaans: "Ubuntu, een begrip dat verbondenheid en menselijkheid omvat op een manier die moeilijk te vertalen is naar het Nederlands." De rol van Afrikaans in hun vriendschap wordt benadrukt door Krog: "Het verbindt ons op een niveau van begrip dat verder gaat dan slechts communicatie. Het is een bron van creatieve inspiratie en wederzijds begrip."

Passie voor rechtvaardigheid

Antjie Krog's oeuvre wordt omschreven als een meeslepende reis door de complexiteit van Zuid-Afrika, waarbij haar poëzie en proza een diepgaand inzicht bieden in de maatschappelijke dynamiek en persoonlijke ervaringen. Deze vriendschap gaat verder dan gedeelde interesses; Otten en Krog vinden elkaar ook in hun betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties. Ze delen een passie voor rechtvaardigheid en empowerment van gemarginaliseerde stemmen. In Zuid-Afrika staat het Afrikaans onder druk door de toenemende dominantie van het Engels, maar Krog benadrukt dat het nog steeds een vitale rol speelt in de samenleving, vooral onder de gekleurde bevolking. Otten ziet in de ontwikkeling van het Afrikaans een dynamiek die meerdere dialecten omvat en zich blijft vernieuwen. De overheid en verschillende groeperingen in Zuid-Afrika werken aan het behoud van het Afrikaans, maar de perceptie van de taal als beladen door het apartheidsverleden blijft een uitdaging.

Het Festival voor het Afrikaans biedt een podium voor artiesten en schrijvers, waarbij verschillende variëteiten van het Afrikaans worden gevierd. Krog en Otten kijken uit naar de komende dagen, waar ze hun liefde voor taal en de cultuur zullen delen met een internationaal publiek.

festival

Verdiepende interviews op NPO Radio 1

  • Zaterdag 24 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Tim ’S Jongers, geïnterviewd door Maaike Schoon
  • Zondag 25 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Sylvana Simons, geïnterviewd door Eva Koreman
  • Maandag 26 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Emiel Rutgers, geïnterviewd door Jellie Brouwer (NTR)
  • Dinsdag 27 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Saskia Belleman, geïnterviewd door Ghislaine Plag (KRO-NCRV)
  • Woensdag 28 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Peter Schouten, geïnterviewd door Coen Verbraak (HUMAN)
  • Donderdag 29 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Jessica Durlacher en Leon de Winter, geïnterviewd door Tijs van den Brink (EO)
  • Vrijdag 30 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Nausicaa Marbe, geïnterviewd door Suzanne Bosman (AVROTROS)
  • Zondag 1 januari 14.00 tot 17.00 uur: Het Marathoninterview met Joris Luyendijk, geïnterviewd door Andrew Makkinga (VPRO)
Ster advertentie
Ster advertentie