Cultuur & Media
AVROTROS

Sterren leven van Instagram: 'Als je wil dat Kylie Jenner iets over je post, kost dat 800.000 dollar'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sterren leven van Instagram: 'Als je wil dat Kylie Jenner iets over je post, kost dat 800.000 dollar'

"Als jij wil dat Kylie Jenner met 190 miljoen volgers, een van de grootste Instagrammer van de wereld, iets over je post: dan kost je maar liefst 800.000 dollar", vertelt Luuk Ikink aan Humberto Tan. Instagram bestaat nu 10 jaar. In Nederland heeft Instagram 3 miljoen gebruikers.

Video niet beschikbaar

Kevin Systrom is de bedenker van Instagram. "De app is binnen 8 weken gemaakt", vertelt Ikink. "Hipstamatic was eerst een app en daar keken de makers naar. Het was een app waar je filters over foto’s heen kunt zetten. Maar in die app zat geen deel-functie. Dus Systrom koppelde eigenlijk Hipstamatic met een soort van Facebook-achtige dienst en in 8 weken tijd hadden ze Instagram."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TikTok

Op dag 1 had Instagram 25.000 gebruikers, na een week 100.000 en na een maand 1 miljoen. Facebook heeft het overgenomen voor 1 miljard, al na 2 jaar. "Deze makers hebben het snel gedaan, maar dus ook heel zorgvuldig. Dat hebben ze vastgehouden in de ontwikkeling van de app. Het moest mooi zijn. Ze hebben bijvoorbeeld ook heel lang gediscussieerd of foto's alleen maar vierkant mochten zijn, of dat er ook liggende foto's geplaatst mochten worden."

De app TikTok is nu een grote concurrent van Instagram, maar Ikink denkt dat Instagram er niet zomaar door verdwijnt. "TikTok ligt nu politiek gevoelig natuurlijk en Instagram is stabiel." De Amerikaanse overheid wil namelijk dat TikTok verdwijnt, omdat de app informatie door zou geven aan China.

Instagram 10 jaar

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie