Cultuur & Media
AVROTROS

Gaan we weer het songfestival winnen? 'De directeur van AVROTROS zegt van wel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan we weer het songfestival winnen? 'De directeur van AVROTROS zegt van wel'

2019 zou 2019 eigenlijk niet zijn zonder Duncan en zijn glansrijke overwinning op het Eurovisiesongfestival. Songfestivalkenner en journalist Lammert de Bruin was bij het Eurovisiesongfestival en zat Duncan letterlijk achter de broek aan en volgde het songfestival van begin tot eind. Hoe kijkt hij terug op de winst?

Songfestivalkenner en journalist Lammert de Bruin in Het geluid van 2019

Zanger Duncan stond met zijn liedje Arcade op 1 bij de bookmakers. "Dat hadden we nog nooit meegemaakt in Nederland en dat bracht natuurlijk wel een bepaalde druk met zich mee. Je neemt het met een korreltje zout, want wat weten zij er nou van? Maar wat wij dus als Nederland heel slim hebben gedaan is door meteen een kneiter van een videoclip erbij te lanceren", vertelt de songfestivalkenner.

'Je weet het nooit'

Toch was De Bruin eerst nog afwachtend wat het liedje uiteindelijk in Tel Aviv zou doen. "Ik dacht eerst eigenlijk nog: eerst maar eens zien hoe dat er op het podium uit ziet en wat de andere landen doen, want je weet het nooit bij het songfestival."

Maar Duncan won. Na de stemmen van de jury stond hij op de derde plaats. "Ik ben daar toen wel tien keer naar de wc gegaan omdat ik het gewoon niet meer hield", vertelt De Bruin lachend. Hij zag in Tel Aviv niet hoe het publiek thuis de show op de televisie zag. "Die stemmen van het publiek wegen zwaar, maar je weet niet hoe de mensen het thuis hebben gezien." Maar ze zagen het goed, want met de stemmen van publiek verovert Duncan de eerste plaats. Voor het eerst in 44 jaar wint Nederland het songfestival.

Hij zei: 'Het is geen winnend lied'

Een aantal weken voordat het songfestival begon in Tel Aviv ging De Bruin al naar Israël om een aantal verhalen te maken. Hij sprak daar met een man van het conservatorium, die ook jurylid is in de Israëlische The Voice. "Ik liet hem het nummer voor het eerst hoorde. Hij luisterde de eerste paar noten en hij zei: 'het is een rustig nummer, past goed bij zijn stem. Maar het is geen winnend lied.' Terwijl ik natuurlijk daar liep te verkondigen dat wij Nederland zijn en gingen winnen", vertelt De Bruin.

Toen dacht De Bruin toch dat iedereen het misschien wel verkeerd zag. "Het is tot op het laatste moment spannend. Ik volg het al mijn hele leven en wij hebben nog nooit gewonnen." Achter de schermen ging de Nederlandse pers helemaal los in Tel Aviv. "Het ontplofte echt. Ik zag een journalist van Omroep Brabant zelfs huilen en journalisten van andere landen kwamen naar ons met vragen alsof wij hadden gewonnen", vertelt De Bruin.

Gaan we weer winnen?

Of wij in 2020, als het songfestival in Rotterdam wordt gehouden, weer gaan winnen? "De directeur van AVROTROS weet wat de inzending is en hij zei dat we weer gaan winnen. Toen schrok ik wel, want wie gaat dat betalen? Maar dat is voor latere zorg", zegt De Bruin lachend.

De Bruin kan zelf niet wachten tot het mei is en het songfestival in Nederland wordt gehouden. "Ik ben ook heel benieuwd wat de andere landen er van vinden. We zijn natuurlijk recht voor z'n raap, en ik weet niet of de andere landen dat leuk vinden. Je weet het gewoon niet, dat maakt het spannend. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit."

Ster advertentie
Ster advertentie