Cultuur & Media

QT8: een liefdesverklaring aan Tarantino met donkere rand

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. QT8: een liefdesverklaring aan Tarantino met donkere rand

Vanaf morgen is QT8: The First Eight in de Nederlandse bioscoopzalen te zien. In de documentaire krijg je een unieke inkijk in het werk van regisseur Quentin Tarantino. Wat maakt zijn werk zo bijzonder en toont de documentaire ook de duistere kant van zijn oeuvre?

Filmjournaliste Noa Johannes vertelde in Met het Oog op Morgen over Tarantino: "Hij overdrijft heel erg in zijn films en het is hyper gestileerd, maar hij smijt er ook heel veel humor tegenaan waardoor iets behapbaar wordt en zelfs ook wel banaal."

Dialogen

Wat altijd opvalt in de films van Tarantino is volgens Johannes zijn dialoog. Hoewel hij in zijn eerste films nog af en toe hulp kreeg, schrijft hij de dialogen meestal zelf: "Ik denk dat ze een goed tegengewicht bieden tegen het vele expliciete en harde geweld in zijn films. Als kijker denk je dan 'jeetje wat erg', maar toch moet ik er een beetje om lachen en dan krijg ik een schuldgevoel. Door daartegenover dat soort gesprekken te plaatsen, vaak over banale dingen, maakt hij heel veel van wat je ziet behapbaar en heel grappig."

Grof geweld

Wie ooit al eens een film van Tarantino zag, kan niet om het vele geweld heen. Volgens Johannes vindt hij dat de ultieme vorm van cinema: "Het is heel grof geweld, maar vaak heeft het iets grappigs en dat is Tarantino ten voeten uit. Er is soms zoveel bloed dat je er eerder om moet lachen dan dat je er kippenvel van krijgt. Hij doet alles met een hele vette knipoog, maar geweld speelt een grote rol in alles wat uit zijn koker komt."

Muziek

Tarantino groeide met heel veel films op, ook veel gewelddadige. Hij werkte zelfs in een videotheek en is echt een wandelde filmbibliotheek: "Wat hij heel goed kan, is het verwerken van muziek in zijn films. Hij haalt af en toe echt oude pareltjes tevoorschijn en plaatst ze dan onder een hele gave scène. Hij pakt allerlei onderdelen uit de filmgeschiedenis en de muziekgeschiedenis en weeft dat aan elkaar alsof al die onderdeeltjes altijd al voor elkaar gemaakt waren."

Schaduwkant

De documentaire was eigenlijk bedoeld als een lofzang, een liefdesverklaring aan Tarantino. Tot het schandaal met Harvey Weinstein... In 2017 werd voormalig filmproducent Harvey Weinstein gearresteerd op beschuldiging van verkrachting, misbruik en seksueel wangedrag. En laat Weinstein nu net de vaste producent van Tarantino zijn. "De maker kon hier echt niet omheen. Ze begon in 2015 al aan deze documentaire, mét financiering van de Weinstein Company, en dan komt ineens in 2017 dat nieuws naar buiten en moet je verder. Ze heeft geprobeerd het te verwerken in haar documentaire", aldus Johannes. "Wat lastig is, en dat komt ook terug in QT8, is dat Tarantino wel wist waar Weinstein mee bezig was. Hij heeft dat ook toegegeven dat hij het wist en dat hij er niks mee heeft gedaan. Weinstein was zijn grote vriend en hij heeft hem gemaakt tot wie hij is."

Een donkere rand dus aan deze liefdesverklaring.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie