Cultuur & Media
VPRO

'Als dromen niet uitkomen kan dat gepaard gaan met flinke rouw'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als dromen niet uitkomen kan dat gepaard gaan met flinke rouw'

Actrice en schrijver Nhung Dam schreef Definitie van Liefde, een verhaal over de herontdekking van je leven wanneer je alles bent kwijtgeraakt. In Nooit Meer Slapen vertelde Dam over de maakbaarheid van het leven en hoe ze nu omgaat met dromen die niet uitkomen.

Dromen bijstellen

"Ik associeerde rouw altijd met het verliezen van een persoon, maar wanneer je in het leven dromen moet bijstellen gaat dat ook gepaard met rouw." Dam vindt het zorgwekkend dat de illusie leeft dat alles maakbaar is in het leven. Ze ziet dit voornamelijk voorbijkomen op Instagram en bij succesvolle motivational speakers.

Dam betwijfelt of alles wel zo maakbaar is: "Voor veel mensen is het niet weggelegd om miljonair te worden, er zijn maar weinig mensen die een bepaalde top kunnen aanraken." Ze vervolgt: "En wanneer iets niet lukt of een droom niet uitkomt, word je op jezelf aangewezen. Alsof het je eigen schuld is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Sommige dingen kun je niet afdwingen'

Zelf is ze veel nederiger geworden in het leven: "Er zijn ook dingen die je aan de kosmos moet overlaten, sommige dingen kun je niet afdwingen. Als Kleine Nhung keek ik altijd naar de toekomst. Ik schreef in dagboeken hoe ik op een dag actrice of schrijfster zou worden. Ik ben nu meer in het nu."

"Er is zo veel hier," zegt Dam. "Ik denk dat ik als een soort computer, mijn dromen aan het resetten ben. Ik heb überhaupt de kans om na te denken over zelfontplooiing en vervolgstappen in mijn leven."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie