Cultuur & Media
BNNVARA

Schrijver Dyab Abou Jahjah: 'Ik identificeer mij niet met het huidige anti-racisme'

  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Dyab Abou Jahjah: 'Ik identificeer mij niet met het huidige anti-racisme'

Dyab Abou Jahjah staat al jaren bekend om zijn controversiële uitspraken en zijn omstreden optredens. Het vijfde boek van de schrijver komt deze maand uit. In De Nieuws BV vertelt hij over zijn nieuwste werk en wat volgens hem de grootste gevaren voor de democratie zijn.

De schrijver staat bekend als een radicale activist die zeer kritisch tegenover de westerse maatschappij staat. Maar in zijn nieuwe boek 'Verlichting onder vuur' werpt hij zich op als verdediger van de liberale democratie. Abou Jahjah vertelt dat hij zelf verandert is, omdat hij ouder is geworden, maar dat ook de tijdsgeest anders is. "Alles verschuift zo snel, zaken die ik vertelde die vroeger als radicaal zouden worden ervaren, zijn nu gematigd."

Anti-racisme

Abou Jahjah omschrijft zichzelf als anti-racist, maar identificeert zich niet met het huidige 'trendy' anti-racisme. "Mijn anti-racisme vertrekt vanuit de normen en waarden van een liberale democratie en de Verlichting, vanuit een gelijkheidsbeginsel." Abou Jahjah vindt dat het trendy anti-racisme de focus legt op de uitsluiting van anderen en de superieuriteit van de slachtoffers bepleit en niet op gelijkheid gericht is. De schrijver linkt deze nieuwe vorm van anti-racisme met de woke-beweging, volgens hem een van de drie grote gevaren voor de democratie.

Drie gevaren

Naast de woke-beweging noemt Abou Jahjah in zijn nieuwe boek ook islamisme en extreem-rechts als gevaar voor de democratie. De schrijver vertelt dat veel de woke-beweging vele vertakkingen heeft, waaronder anti-racisme, maar dat ze allemaal een ding met elkaar gemeen hebben: "Het vertrekpunt is identiteit. De woke-beweging verdeelt de wereld in onderdrukkers en onderdrukten." Volgens Abou Jahjah worden deze identiteiten vervolgens bestempeld met het label 'goed' of 'fout'.

"Dat is een contrast met wat anti-racisme voor mij is. Voor mij problematiseert anti-racisme de ander niet, maar beklaagt het de discriminatie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie