Cultuur & Media
KRO-NCRV

Fusie RTL en Talpa 'meesterlijke move’, dit gaat er waarschijnlijk veranderen voor de kijker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fusie RTL en Talpa 'meesterlijke move’, dit gaat er waarschijnlijk veranderen voor de kijker

Mediazakenman Fons van Westerloo noemt de fusie tussen RTL en Talpa en "meesterlijke move" van RTL. "Zij halen hun grootste concurrent uit de markt." Met de fusie ontstaat er één commerciële omroep in Nederland. In Spraakmakers spraken we mediaexperts over de gevolgen hiervan.

Quote

Er gaan zenders verdwijnen

Mediazakenman Fons van Westerloo

Minder zenders

Fons van Westerloo, die zowel voor RTL, de NPO en SBS verschillende functies heeft gehad, denkt dat er met deze fusie zeker zenders zullen verdwijnen. "Het is ondenkbaar dat deze combinatie zeven of acht kanalen overeind kan houden."

Van Westerloo vindt dat ook niet zo erg. "Het is een kleine verschraling. Die kleine kanalen worden toch alleen maar gevuld met herhaling en programma’s waar niet veel mensen naar kijken."

Videoland

De fusie is voor John de Mol vooral interessant om streamingdienst Videoland, denkt Van Westerloo.

Videoland is de grootste Nederlandse streamingdienst en heeft 1 miljoen abonnees. Voor de kijker noemt hij dit een 'mooie deal'. "Zij zullen zich echt gaan richten op een Nederlandstalig product", aldus Van Westerloo.

Quote

Sport niet meer via de publieke omroep

Jan Slagter, Omroep MAX

Sport

MAX-baas Slagter denkt dat de publieke omroep zich nog meer moet richten op zaken waar ze goed in zijn. "Documentaires, informatieve programma’s en ook amusement."

Hij voorspelt dat het op termijn over zal zijn met sport op de NPO. "Ik verwacht dat sport straks niet meer via de publieke zenders komt of via de commerciële, maar dat het bij betaaldiensten wordt ondergebracht. Dat zie je nu al gebeuren bij de Formule 1", aldus Slagter.

Presentatoren

Sommige presentatoren zullen minder blij zijn met deze fusie: zij verliezen een potentiële werkgever omdat er naast de NPO nog maar een commerciële omroep is. "Een monopolist", zoals Van Westerloo zegt.

MAX-baas Slagter verwacht dat presentatoren – met minder concurrentie – in salaris zullen slinken. "Je hebt een minder goede onderhandelingspositie omdat er nog maar één partij is om mee te onderhandelen."

De NPO heeft een maximum aan wat een presentator kan verdienen en dat zal zorgen voor minder grote uitschieters, denkt hij. "De tijd dat er velen miljoenen euro's naar de sterren gaat, zal dan ook voorbij gaan."

Quote

Linda en Chantal zullen heel wat koppen koffie moeten drinken

Angela de Jong, tv-resensent

Hereniging Linda en Chantal

Tv-recensent Angela de Jong kijkt vooral uit naar de hereniging van presentatoren en rivalen Linda de Mol en Chantal Jansen op RTL4. "Die twee hebben niet zo'n goede verstandhouding. Er zullen heel wat koppen koffie gedronken moeten worden willen zij weer gezellig het boegbeeld worden van één zender", denkt De Jong. "Want dat Linda teruggaat naar RTL, dat lijkt me evident."


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie